Ga naar de inhoud
Voormalig productmanager

Klokkenluider: Facebook verkiest keer op keer winst boven veiligheid

Beeld © Getty

Facebook verkiest winst 'keer op keer' boven veiligheid. Dat vertelde een klokkenluider in het Amerikaanse televisieprogramma 60 Minutes. Het sociale medium zou onder meer niet genoeg doen om de verspreiding van desinformatie tegen te gaan.

Dat vertelde Frances Haugen, voormalig productmanager van Facebook, gisteren in het Amerikaanse actualiteitenprogramma 60 Minutes.

Het platform heeft na de Amerikaanse verkiezingen in november vorig jaar te snel beveiligingsmechanismes uitgeschakeld die de verspreiding van desinformatie tegen moesten gaan, beweerde Haugen.

Verdeeldheid gebruikers

Ook zijn bepaalde algoritmes die ervoor zorgen dat gebruikers meer verdeeld raken drie jaar geleden onaangepast gebleven. Diezelfde algoritmes zorgde er namelijk ook voor dat gebruikers vaker naar het platform kwamen, vertelde Haugen.

Facebook
Lees ook:
Facebook ontkent bijdrage aan bestorming Capitool op 6 januari

Volgens de klokkenluider kiest Facebook stelselmatig voor winst, omdat gebruikers die vaker terugkomen naar het platform meer advertentie-inkomsten genereren.

'Erger dan bij andere bedrijven'

Haugen werkte in een vergelijkbare functie bij Google, Pinterest en Yelp. Veel van de problemen die ze bij Facebook constateerde heeft ze ook waargenomen bij andere sociale mediabedrijven. Maar bij Facebook was het 'substantieel erger' dan alles wat ze eerder gezien heeft, vertelde ze.

Haugen zal morgen voor een commissie van de Senaat getuigen over het onderzoek dat Facebook zelf deed naar de effecten van zijn sociale medium Instagram op de mentale gezondheid van jonge gebruikers.

Reactie Facebook

Facebook-bestuurder Nick Clegg liet voorafgaand aan het optreden van de klokkenluider weten dat de beweringen 'belachelijk' waren. Volgens hem heeft de bestorming van het Capitool niets te maken met verdeeldheid van gebruikers op Facebook.

De verantwoordelijkheid voor de opstand van 6 januari lag 'duidelijk bij mensen die aanzetten tot geweld en dat nog verder aanmoedigden, inclusief toenmalig president Trump', zei Clegg.

Topmannen
Lees ook:
Topmannen techreuzen onder vuur: 'Jullie verkiezen winst boven gezondheid'