Na alle grote klimaatbeloften

'Techbedrijven als Apple werken Amerikaanse klimaatwet tegen'

01 oktober 2021 20:38 Aangepast: 02 oktober 2021 10:27
Apple-baas Tim Cook

Apple, Amazon, Disney en Microsoft steunen stiekem lobbygroepen die een Amerikaanse klimaatwet onderuit proberen te halen, terwijl ze publiekelijk beloofd hebben om hun impact op het klimaat te verminderen.

Een collectie lobbygroepen probeert een Amerikaans infrastructuurwetsvoorstel van 3,5 biljoen dollar (3 biljoen euro) de kop in te drukken voordat deze wordt aangenomen door de Democraten, schrijft The Guardian. Achter de schermen ontvangen deze groepen geld en ondersteuning van grote techbedrijven.

Techgiganten als Amazon en Microsoft hebben de afgelopen jaren beloofd om hun netto uitstoot van CO2 terug te brengen tot nagenoeg nul. Apple wil het energieverbruik bij leveranciers terugbrengen, zijn productieketen klimaatneutraal maken en meer recyclen.

De Democratische klimaatwet poogt CO2-uitstoot op vele niveau's in te perken, zoals door de emissies van het electriciteitsnet te beperken en het gebruik van elektrische auto's te bemoedigen. Deze ambities lijken in lijn met de klimaatplannen van de grote technologieplatformen.

Miniatuurvoorbeeld
Groot geld

Weduwe Apple-oprichter trekt miljarden uit voor klimaat

'Willen geen hogere belastingen'

Toch ze zich achter lobbygroepen om de klimaatwet onklaar te maken, aldus bronnen van The Guardian. De lobbyisten zouden zich onder andere zorgen maken over de hogere belastingen voor de rijken.

Tim Cook, hoofd van Apple, topman Andy Jassy van Amazon en Sundar Pichai van Googles moederbedrijf Alphabet zouden zelf onderdeel zijn van lobbygroep Business Roundtable. Bedrijven als Disney zijn lid van andere organisaties die bijvoorbeeld reclame maken om de wetgeving aan te vallen.

Geen enkele van de genoemde bedrijven wilde tegenover The Guardian afstand nemen van de lobbyorganisaties.  

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van