Ga naar de inhoud
Goksites

Storing landelijk systeem opgelost: legaal online gokken van start

Beeld © Getty

Door een storing in een nieuw landelijk systeem tegen gokverslaving was het sinds vrijdag voor Nederlanders niet mogelijk online te gokken. De storing is vanochtend verholpen.

Sinds vrijdag mogen de eerste goksites legaal hun diensten in Nederland aanbieden. Maar door een technische storing bij het Centraal Register Uitsluiting Kansspelen (Cruks) konden de legale goksites, zoals die van Holland Casino en TOTO, geen spelers toelaten. 

De Kansspelautoriteit (KSA) meldt dat de storing inmiddels is verholpen.

Tien bedrijven met vergunning

De eerste tien bedrijven hebben een vergunning gekregen om legaal in Nederland online gokken aan te bieden. Dat was tot nu toe in ons land nog illegaal.

Nederlanders konden de afgelopen jaren wel spelen via sites die niet onder toezicht van de Kansspelautoriteit stonden. De KSA deelde al meerdere grote boetes uit aan buitenlandse goksites.

Database tegen gokverslaving

Cruks is een nieuwe centrale database die de legale goksites gebruiken om te controleren of een speler mag worden toegelaten. Met een registratie in Cruks kan een speler minimaal zes maanden niet meer gokken.

In de database staan mensen die zichzelf aanmelden omdat ze vrezen verslaafd te raken of mensen van wie er signalen zijn die wijzen op verslaving. Het is ook mogelijk een verzoek in te dienen bij de Kansspelautoriteit om een speler tegen zijn of haar wil in te schrijven in Cruks.  

Online
Lees ook
Online gokken legaal: dit wordt er gedaan tegen gokverslaving

Buitenlandse sites weren Nederlanders

Meerdere grote buitenlandse goksites, waaronder Bwin, Pokerstars en Unibet, begonnen vrijdag met het blokkeren van Nederlandse gebruikers. Dat doen ze omdat ze hopen uiteindelijk ook een vergunning te krijgen. Om boetes te voorkomen worden op sommige sites de accounts van Nederlanders tijdelijk bevroren.  

Voor deze sites, die jarenlang illegaal werden aangeboden in Nederland, geldt een 'afkoelingsperiode' van zes maanden: pas vanaf april 2022 komen die bedrijven weer in aanmerking voor een vergunning.

Nederlanders
Lees ook
Nederlanders geweerd van buitenlandse goksites zonder vergunning

Online gokken wordt legaal: dit zijn de voorwaarden

01:14
Bright blok

Volg Bright voor meer tech:

Luister onze podcast

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van