De ene kabel is de andere niet

USB-organisatie hoopt USB-C-verwarring met logo's op te helderen

01 oktober 2021 12:32 Aangepast: 01 oktober 2021 13:47

USB-C werd ruim zes jaar geleden geïntroduceerd als dé kabel die alle andere kabels overbodig zou maken. De realiteit bleek weerbarstiger: er is verwarring rond alle eigenschappen van USB-C. Dat moet met logo's nu worden opgelost.

USB-C is een aansluiting die geschikt is voor het opladen van alles van smartphones en laptops tot elektrische steps en gereedschap, en voor razendsnelle dataoverdracht. Eén probleem: van buiten is niet te zien voor welke laad- en datasnelheden kabels en aansluitingen geschikt zijn, ook al ogen ze identiek.

Dat euvel moet worden opgelost met vijf nieuwe logo's, meldt USB-IF, de organisatie achter USB. Nieuwe gecertificeerde USB-C-kabels en apparaten moeten voortaan zijn voorzien van logo's die tonen welke datasnelheid de kabel ondersteunt, en welk wattage.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Uitlegparty: USB-C, één poort voor alles

Data- en laadsnelheden

Er zijn afzonderlijke logo's die tonen of een apparaat of kabel ondersteuning biedt voor data-overdracht met 40Gbps, de maximumsnelheid van USB4. Ook is er een logo dat toont of het apparaat of de kabel geschikt is voor 240W-laden, het hoofste wattage dat wordt ondersteund door USB-C.

Voor apparaten en kabels die beide topsnelheden ondersteunen, zijn er twee gecombineerde logo's. Het kan ook zijn dat apparaten maar één van de twee eigenschappen ondersteunen, bijvoorbeeld een laptop die wel USB4-data-overdracht met 240Gbps ondersteunt, maar laadt met bijvoorbeeld 60W. Het vijfde nieuwe logo is voor opladers die met 240W kunnen laden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Europese Commissie: gadgets opladen moet via USB-C

Thunderbolt zorgt voor extra verwarring

Naast alle genoemde mogelijke variaties bestaan er ook nog Thunderbolt 3 en 4, die precies dezelfde aansluiting hebben als USB-C en op sommige punten overeenkomen met de USB4-standaard. Er zijn ook verschillen: Thunderbolt ondersteunt bijvoorbeeld hogere schermresoluties en meer apparaten op één poort dan USB-C.

De nieuwe logo's zullen het voor consumenten iets gemakkelijker maken om te zien of hun kabels wel passen bij hun apparaten en opladers. De vuistregel wordt dan: staan beide nieuwe logo's op een kabel, dan is deze geschikt voor de uitersten van de USB4-standaard, en zal die dus soepel werken met alles behalve bepaalde Thunderbolt-functies.

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van