Burnout

Werknemers ruimtebedrijf Bezos: 'Werksfeer is giftig'

30 september 2021 19:48 Aangepast: 30 september 2021 19:54
Amazon-baas Jeff Bezos Beeld © ANP

Jeff Bezos' Blue Origin is een 'seksistische en giftige werkomgeving', waar routineus teveel druk op werknemers wordt gelegd en het ego van Bezos voorop staat. Dat schrijven 21 voormalige en huidige werknemers in een open brief.

"De meesten van ons dromen er al onze hele levens van om te helpen bij het lanceren van een bemande ruimtevlucht en die weer veilig te zien neerdalen", schrijven de (ex-)werknemers in de brief. "Maar toen Jeff Bezos in juli de ruimte in vloog, deelden we zijn plezier niet. Als de huidige werkcultuur bij Blue Origin een voorbeeld moet zijn voor de toekomst volgens Jeff Bezos, dan reflecteert die toekomst het slechtste uit onze huidige samenleving."

Het overgrote deel van de 3.600 werknemers van het bedrijf zou wit en mannelijk zijn. Alle managers aan de technische kant van Blue Origin zouden man zijn, en veel van deze leidinggevenden zouden zich denigrerend uiten of zelfs handtastelijk zijn tegenover vrouwelijke werknemers.

Een topman, een persoonlijke vriend van Bezos, zou pas op straat zijn geweest toen hij zich daadwerkelijk vergreep aan een werkneemster. Een andere kreeg een promotie, nadat vrouwen meermaals klachten hadden geuit bij HR. Vrouwen kregen van een astronaut te horen "dat ze naar hem moesten luisteren omdat hij man was".   

Miniatuurvoorbeeld
Musk v Bezos

Toezichthouder: NASA mag maanlander van SpaceX gebruiken

'Hypocriet over klimaat'

Ook wijzen de brievenschrijvers op wat zij omschrijven als hypocriet gedrag rond klimaatkwesties. Terwijl Bezos donaties doet aan klimaatgroepen en Blue Origin reclame maakt met de claim "dat we naar de ruimte moeten omdat we de Aarde vernietigen", zou directeur Bob Smith intern niks doen om het bedrijf zelf klimaatneutraal te krijgen.

Sterker, de bouw van het hoofdkantoor zou milieuonvriendelijk zijn verlopen: de plaatselijke wetlands werden drooggelegd, wat elders tot overstromingen leidde.

'Sfeer totaal verziekt'

Ten slotte betogen de (ex-)werknemers dat de sfeer op de werkvloer totaal verziekt is. Zo zou het bestuur hebben gezegd dat "we net als SpaceX burnout zien als deel van onze arbeidsstrategie". Werknemers mogen hun zegje niet doen tijdens vragenuurtjes, en 'probleemwerknemers' komen op een zwarte lijst.

Sommige werknemers gaven aan suïcidale gedachten te hebben gehad door de werkdruk bij Blue Origin. De sfeer op de werkvloer omschrijven ze als 'ontmenselijkend'. 'Voortgang maken voor Bezos' zou prioriteit hebben over alles.

Tegelijk zou het bestuur het aantal raketvluchten per jaar willen opschroeven, terwijl er niet genoeg mankracht is om dat veilig te kunnen doen. "Blue Origin heeft geluk dat er nog geen ongeluk is gebeurd", schrijft een technicus van het bedrijf. Bezos en Smith zouden consequent weigeren om nieuwe mensen aan te nemen voor hun groeiende ambities.

Bezos stopt meer tijd in Blue Origin

Volgens CNBC besteedt Bezos sinds vorige maand meer tijd aan Blue Origin - niet alleen zijn woensdag- maar nu ook zijn dinsdagmiddag. Het is niet duidelijk of hij ook van plan is meer geld te steken in het ruimtevaartbedrijf. 

Dit jaar verloor Blue Origin belangrijke NASA-contracten aan concurrent SpaceX van Elon Musk. SpaceX mag nu onder andere een maanlander en een transport naar een maan van Jupiter leveren.  

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van