Ga naar de inhoud
Gokverslaving

Online gokken legaal: dit wordt er gedaan tegen gokverslaving

Beeld ter illustratie Beeld © Getty

Vanaf vandaag is online gokken in Nederland legaal. Om gokverslaving tegen te gaan zijn er allerlei regels en is er een nieuwe centrale database. Ook worden data van de legale aanbieders geanalyseerd.

De Kansspelautoriteit heeft aan tien aanbieders gokvergunningen verleend, waaronder Holland Casino en Nederlandse Loterij, bekend van de Staatsloterij, TOTO en Lotto. Eerder was het illegaal om in ons land online gokken aan te bieden. Nederlanders konden overigens wel spelen via sites die niet onder toezicht van de Kansspelautoriteit (KSA) stonden.

Centrale database

De legale goksites controleren voordat een speler wordt toegelaten of de persoon staat geregistreerd in het nieuwe Centraal Register Uitsluiting Kansspelen (Cruks). In die database staan mensen die zichzelf aanmelden omdat ze vrezen verslaafd te raken of mensen van wie er signalen zijn die wijzen op verslaving. 

Er wordt met hen eerst contact opgenomen voordat ze in Cruks komen te staan, bijvoorbeeld om hulp via verslavingszorg te bieden. Het is ook mogelijk een verzoek in te dienen bij de Kansspelautoriteit om een speler tegen zijn of haar wil in te schrijven in Cruks.

Tien
Lees ook
Tien bedrijven winnen online gokvergunning

Nieuwe controledatabank

De legale goksites controleren ook het spelgedrag van de spelers, die zelf limieten moeten instellen van hoeveel geld ze maximaal in een periode willen besteden. "Als het speelgedrag daarvan afwijkt, is de aanbieder verplicht de speler daarvan op de hoogte te stellen. Dat kan hij doen door pop-ups of waarschuwingsteksten op het scherm te laten verschijnen", aldus de KSA.

De Kansspelautoriteit controleert de goksites onder andere met een 'controledatabank', waarin de speelgegevens staan. Zo kan de KSA checken of een aanbieder handelt volgens het beleid en de verschillende gokaanbieders zijn zo met elkaar te vergelijken. "De gegevens in de controledatabank zijn versleuteld en gepseudonimiseerd", stelt de KSA.

Online
Lees ook
Online gokken straks ook legaal in Nederland – maar dat kon toch allang?

Regels voor reclame

Er zijn ook afspraken rond reclames, zodat kwetsbare groepen niet worden verleid tot overmatig gokken. Ook mogen kansspelaanbieders bijvoorbeeld geen gebruik maken van topsporters in reclames of profteams sponsoren. En op tv mogen geen reclames voor kansspelen worden uitgezonden tussen 6 uur 's ochtends en 7 uur 's avonds. 

Online gokken wordt legaal: dit zijn de voorwaarden

01:14
Bright blok

Bright is verhuisd naar Bright.nl

Nieuwe artikelen van Bright zijn voortaan te vinden op Bright.nl.

Kijk ook onze video's op YouTube.

En luister onze podcast.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl