De strijd om de App Store

Apple-apps voor het eerst ook te beoordelen in App Store

30 september 2021 12:30 Aangepast: 30 september 2021 12:41

Apple laat gebruikers voor het eerst ook beoordelingen geven over zijn eigen standaard-apps. Tot nu toe waren die apps uitgezonderd van openbare opmerkingen van gebruikers.

De populariteit van een app in de App Store valt of staat met beoordelingen van gebruikers. Apple's eigen apps waren tot nu toe uitgezonderd van die reviews in de App Store. Het gaat om meegeleverde standaard-apps zoals Kaarten, Mail, Podcasts en Muziek. Dat is nu veranderd, ontdekte 9to5Mac. De meegeleverde Apple-apps kunnen nu door gebruikers beoordeeld worden in de App Store.

Het is al een aantal jaar mogelijk om de standaard-apps van Apple opnieuw te downloaden uit de App Store. Maar er stonden al die tijd geen sterren-beoordelingen bij die apps, en geen geschreven waarderingen van gebruikers.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Commentaar: Apple moet het voortouw nemen in de App Store-strijd

Kritiek op gebrek aan beoordelingen

Directe concurrenten van Apple's eigen apps, zoals Google Maps en Spotify, zijn wel altijd al voorzien van een beoordeling. Spotify noemde dat als één van de redenen dat het Apple beschuldigt van oneerlijke concurrentie. Ondanks verweer van Apple ging de Europese Commissie eerder dit jaar overigens mee in die beschuldiging.

Eerder wijzigde Apple na kritiek al wel de ordening van de zoekresultaten. Apple's eigen apps komen daardoor niet meer standaard bovenaan als gebruikers in de App Store zoeken naar 'muziek' of 'kaarten'. Het aantal beoordelingen van Apple's eigen apps is nog relatief laag: tientallen voor Apple Music versus 1,2 miljoen voor Spotify. Ook zijn de beoordelingen vooralsnog matig, en hebben vooral gebruikers met klachten het beoordelingssysteem al gevonden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'Vertraging productie iPhone 13 door coronagolf in Vietnam'

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van