Smartphones

Autogigant Geely komt met eigen high-end smartphones

28 september 2021 15:34 Aangepast: 28 september 2021 15:43
Volvo is ook onderdeel van Geely Beeld © Getty

De Chinese autofabrikant Geely, het moederbedrijf van onder andere Volvo, stort zich op de markt van smartphones. Geely wil onder een nieuw merk wereldwijd high-end smartphones gaan verkopen.

Geely-oprichter Li Shufu is dinsdag een nieuw bedrijf gestart dat 'premium smartphones' gaat maken. Het wordt daarmee een concurrent voor onder andere Apple, Samsung en Xiaomi.

Geely wil de eerste telefoon rond 2023 wereldwijd op de markt brengen. In het eerste jaar verwacht het drie miljoen exemplaren te verkopen, staat in een interne memo die is uitgelekt aan persbureau Reuters. Het nieuwe bedrijf heet Hubei Xingji Shidai Technology en krijgt zijn hoofdkantoor in de centraal-Chinese stad Wuhan.

De Zhejiang Geely Holding steekt in eerste instantie anderhalf miljard dollar in het project en mikt in het eerste jaar al op een omzet van datzelfde bedrag. Volgens de uitgelekte memo is het doel om binnen acht jaar een omzet van in totaal 20 miljard euro te hebben behaald en drieduizend medewerkers in dienst te hebben. Het bedrijf zegt mogelijk ook met andere 'slimme apparaten' te komen.

Ecosysteem van producten creëren

Geely heeft onder meer de automerken Volvo, Polestar, Lotus en Lynk & Co. Naast smartphones investeerde Geely onlangs ook in andere nieuwe activiteiten, waaronder satellieten en vliegende auto's. 

In de memo stelt Li dat er een nauw verband is tussen slimme infotainmentsystemen in auto's en smartphone-apps. Telefoons kunnen volgens hem ook als opstap dienen naar 'grotere autotoepassingen'. Het bedrijf wil volgens hem een 'ecosysteem' van verschillende producten creëren en gebruikers zo een "handigere, slimmere en naadloos verbonden multi-schermervaring bieden".

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Xiaomi start nieuwe tak voor zelfrijdende elektrische auto's

Elektrische auto van Xiaomi

Tegelijkertijd werkt de grootste Chinese telefoonfabrikant, Xiaomi, aan een eigen elektrische auto. Xiaomi investeert de komende tien jaar tien miljard dollar in het project dat moet leiden tot een eigen zelfrijdende auto. Ook elektronicafabrikanten Huawei en Foxconn begeven zich de komende tijd op de Chinese automarkt.

Chinese telefoonmerken als Xiaomi, Vivo en Oppo profiteerden de afgelopen jaren van de neergang van Huawei, dat door de Amerikaanse sancties tegen het bedrijf veel marktaandeel heeft verloren. Huawei kon daardoor geen smartphones met de Google-diensten en de Google-appwinkel Play Store leveren. 

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van