Internet

T-Mobile eist uitstel uitzetten koperlijnen van KPN

28 september 2021 08:22 Aangepast: 28 september 2021 10:24
Een winkel van T-Mobile in Zoetermeer. Beeld © ANP

T-Mobile Nederland sleept KPN voor de rechter om uitstel af te dwingen voor het uitschakelen van KPN's koperlijnen.

T-Mobile zegt niet genoeg tijd te hebben om zijn klanten over te zetten en vindt dat KPN dit eerder had moeten aankondigen.

KPN zegt de stap op tijd te hebben gemeld, namelijk in februari 2020. Dat stelt het bedrijf na berichtgeving door Telecompaper. KPN wil begin 2023 de koperlijnen uitzetten, T-Mobile eist twee jaar uitstel.

Prijsverhogingen

De klanten van T-Mobile zouden de dupe dreigen te worden van het besluit van KPN, doordat ze waarschijnlijk meer voor hun internetabonnement moeten betalen. De tarieven die KPN rekent voor gebruik van zijn glasvezelnet zouden flink boven die van de koperlijnen liggen (VDSL en ADSL). Dat zou T-Mobile op zijn beurt dwingen tot tariefverhogingen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Deutsche Telekom verkoopt Nederlandse dochter T-Mobile

Twee miljoen adressen

KPN wil voor meer dan 2 miljoen adressen zijn kopernetwerk buiten gebruik stellen. Het gaat om gebieden waar inmiddels glasvezel is aangelegd.  

KPN investeert al jaren in de overgang naar glasvezel. Volgens het bedrijf is het blijven gebruiken van de oude koperlijnen ook slecht voor het milieu. Glasvezelnetwerken verbruiken maar een fractie van de energie die de kopernetwerken verbruiken.

Ook T-Mobile legt glasvezel aan

T-Mobile is ook bezig met de aanleg van glasvezel. Eerder dit jaar ging het een samenwerking aan met Open Dutch Fiber, dat de komende vijf jaar glasvezelinternet gaat aanleggen naar 1 miljoen Nederlandse huishoudens.

T-Mobile en Open Dutch Fiber leggen de verbindingen vooral aan in stedelijke gebieden en op plekken waar concurrerende bedrijven nog geen glasvezelverbinding aanleggen. In november starten de bedrijven bijvoorbeeld met glasvezelaanleg in delen van Utrecht.

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van