Google en Apple

Google: EU negeert Apple bij bepaling recordboete

27 september 2021 19:24 Aangepast: 28 september 2021 10:41
Beeld © Getty

Volgens Google, dat vecht tegen een recordboete van de Europese Commissie, zou de EU Apple negeren als grote concurrent voor Android.

De Europese Commissie negeert de concurrentiedynamiek tussen Apple Android, stelt Google-advocaat Meredith Pickford tegenover het Europese Hof van Justitie. Daar wordt deze week het hoger beroep van Google behandeld, tegen de boete van 4,3 miljard euro die het bedrijf in 2018 kreeg opgelegd.

Google zou Android hebben gebruikt om rivalen te dwarsbomen, en zijn dominantie positie op de markt gebruiken om zijn positie als zoekmachine te versterken. Pickford noemt Android echter een "uitzonderlijk succesverhaal over de kracht van concurrentie in actie".

Pickford stelt dat de Europese Commissie ten onrechte heeft vastgesteld dat Google dominant is op de markt van mobiele besturingssystemen en appwinkels, omdat het bedrijf juist een "krachtige marktverstoorder" was.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Gebruik je smartphone als controller voor Google Stadia

'Google maakte concurrentie onmogelijk'

Nicolas Khan, advocaat van de Europese Commissie, zegt dat het toevoegen van Apple aan het plaatje weinig verandert, omdat Apple in de EU een kleiner marktaandeel heeft. Ook zegt Khan dat "het gedrag van Google elke mogelijkheid voor concurrentie onmogelijk maakte".

De Europese Commissie legde de boete in 2018 op aan Google. Volgens Brussel stelde de techreus illegaal eisen aan telefoonfabrikanten die een eigen versie van Android wilden maken en tegelijk de Google-appwinkel Play Store wilden aanbieden. Die bedrijven moesten van Google ook de browser Chrome en de Google-zoekmachine inbouwen.

De boete van 4,3 miljard euro was de hoogste die de Europese Commissie ooit heeft opgelegd.  

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van