Ga naar de inhoud
'Heeft meer tijd nodig'

Instagram pauzeert plannen voor kinder-app na storm van kritiek

Beeld © AFP

Instagram heeft besloten om de voorgenomen versie voor kinderen uit te stellen. Experts en politici hadden grote kritiek op dat 'Instagram Kids', bedoeld voor gebruikers van onder de 13 jaar.

"We denken nog steeds dat Instagram Kids de juiste keuze is, maar we pauzeren ons werk", schrijft Instagram-hoofd Adam Mosseri. De afgelopen maanden kwamen verhalen naar buiten over een kinderversie van Instagram.

Een groep organisaties voor kinderwelzijn riep Instagram al op dat plan niet door te zetten. Ook riepen Amerikaanse officieren van justitie Facebook op de plannen te staken. Gevreesd wordt voor de psychische gevolgen van Instagram op kinderen jonger dan 13 jaar, op dit moment de officiële leeftijdsgrens is.

Mosseri geeft in zijn bericht en een reeks tweets de media de schuld van het "verkeerde beeld" dat is geschetst rond Instagram Kids. "Het was nooit bedoeld voor jonge kinderen, maar voor tweens (tussen de 10 en 12 jaar). Ook is er ouderlijke toestemming nodig, zijn er geen advertenties en zijn alle functies en content geschikt voor de leeftijd."

Facebook
Lees ook:
Facebook betwist rapport dat Instagram slecht voor tieners zou zijn

'Beeldvorming niet goed'

Het project werd volgens Mosseri al gelekt "lang voordat we wisten wat het zou worden". Recente berichtgeving van The Wall Street Journal heeft de beeldvorming volgens Mosseri ook geen goed gedaan. "Het is duidelijk dat we hier meer tijd voor moeten nemen."

De topman verwijst naar een gelekt onderzoek van Facebook waarin wordt gesteld dat Instagram slecht is voor het zelfbeeld van jonge meisjes. De hoofdonderzoeker van Facebook betwist inmiddels dat onderzoek.

Oproep
Lees ook:
Oproep aan Zuckerberg: 'Maak geen kinderversie Instagram'

'Uitstel is geen concessie'

Media moeten het pauzeren volgens Mosseri niet interpreteren "als een concessie dat het project een slecht idee is". "Ik denk dat ouders liever een leeftijdsgeschikte versie van Instagram hebben waarbij zij toezicht hebben, dan het alternatief. Maar ik wil hun zorgen niet bagatelliseren, we moeten dit goed doen", schrijft de Instagram-topman.

Facebooks hoofd veiligheid moet later deze week verantwoording afleggen voor de plannen voor de kinder-Instagram tegenover de Amerikaanse senaat.

De
Bright Podcast
De nieuwe iPhone 13's: hoe zijn ze in het echt?
Bright blok

Bright is verhuisd naar Bright.nl

Nieuwe artikelen van Bright zijn voortaan te vinden op Bright.nl.

Kijk ook onze video's op YouTube.

En luister onze podcast.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl