'Test was te klein'

Facebook betwist rapport dat Instagram slecht voor tieners zou zijn

27 september 2021 14:25 Aangepast: 27 september 2021 19:10
Beeld © Getty

Een gelekt intern Facebook-rapport waarin staat dat Instagram schadelijk is voor het zelfbeeld van tieners, is volgens Facebook uit zijn verband gerukt.

Het rapport werd onlangs gepubliceerd door The Wall Street Journal. De krant citeerde uit een Facebook-onderzoek dat onder meer stelde dat één op de drie meisjes die last heeft van een slecht zelfbeeld de schuld deels bij Instagram zou leggen. Facebook zou volgens The Wall Street Journal van de problemen geweten hebben, maar er niks aan hebben gedaan.

Facebook-hoofdonderzoeker Pratiti Raychoudhury geeft nu tegengas. Ten eerste stelt zij dat het betreffende onderzoek inderdaad aantoont dat Instagram het zelfbeeld van jonge meisjes negatief beïnvloedt. Maar: het is volgens de hoofdonderzoeker de uitzondering op de regel.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Instagram slecht voor tieners' volgens intern rapport Facebook

'Meer positief dan negatief'

"In 11 van de 12 gevallen waar door The Wall Street Journal naar wordt verwezen, zoals eetproblemen, eenzaamheid, angst en verdriet, zeiden tienermeisjes die zulke zaken ervaren dat Instagram hun problemen eerder beter dan erger maakte", aldus Raychoudhury.

Bovendien haalt Raychoudhury het eigen onderzoek van Facebook onderuit: het ging om een enquête onder slechts 40 respondenten. Betrouwbaar onderzoek start over het algemeen bij 1000 respondenten – hoe meer hoe beter, zeker bij Instagram dat ruim 1 miljard gebruikers heeft.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Instagram-topman: 'Sociale media zijn als auto's, met soms een ongeluk'

Volledige data niet openbaar

De onderzoeker is het ook niet eens met de bewering dat 14 procent van de tienerjongens in het onderzoek stelde dat Instagram hen slechter liet voelen. Maar over het algemeen ervaren meer tienerjongens een positief gevoel aan Instagram, stelt Raychoudhury. De onderzoeker gaat niet dieper in op het deel dat zich wel zegt slechter te voelen door Instagram.

De volledige onderzoeksdata zijn niet gepubliceerd door zowel Facebook als The Wall Street Journal. Eerder gaf Facebook ook al in bredere zin tegengas richting de onthullingen van de krant.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Facebook ontkent: 'Wij negeren niet bewust onze eigen tekortkomingen'

Eerdere onderzoeken  

Wat betreft de gevolgen van Instagram voor tieners zijn er al verschillende, grotere onderzoeken gedaan. Zo stelde de Britse Royal Society for Public Health in 2017 dat Instagram een groot risico vormt voor de geestelijke gezondheid van tieners. Uit het onderzoek bleek dat het platform onzekerheden van tieners vergroot.

Instagram-hoofd Adam Mosseri schreef begin 2019 een ingezonden stuk in The Telegraph, waarin hij toegaf dat Instagram meer moest doen in de aanpak van zelfverwonding onder tieners. Later dat jaar voerde Instagram nieuwe beperkingen in: tieners zien sindsdien geen berichten meer die gaan over cosmetische ingrepen en producten voor gewichtsverlies. Met die stap gaf Instagram al deels toe dat het van enige invloed is op zijn minderjarige gebruikers.

Werk aan kinder-app tijdelijk gestopt

Instagram kwam eerder dit jaar met plannen voor een speciale kinderversie van de app. Die plannen werden vrijwel unaniem afgeraden door experts en politici. Facebooks hoofd veiligheid moet zich over de plannen deze week verantwoorden tegenover de Amerikaanse senaat.

Facebook heeft intussen maandag bekendgemaakt het werk aan de 'Instagram voor kinderen' voorlopig stop te zetten. Het bedrijf zegt het project 'op een later tijdstip opnieuw te zullen evalueren'. 

Volg Bright ook op Instagram voor meer tech-nieuws

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van