Staatshackers

EU beschuldigt Rusland van cyberaanvallen

24 september 2021 14:33 Aangepast: 24 september 2021 14:46
Beeld © Getty

De Europese Unie beschuldigt Rusland van gerichte cyberaanvallen in meerdere lidstaten. De 27 EU-landen eisen dat de "kwaadaardige activiteiten" onmiddellijk stoppen.

De EU overweegt stappen, liet EU-buitenlandchef Josep Borrell vandaag weten. Een Russische groep met de naam Ghostwriter, die bekendstaat om het verspreiden van desinformatie, wordt verantwoordelijk geacht voor cyberaanvallen op parlementsleden, regeringsfunctionarissen, politici, journalisten en maatschappelijke organisaties. De hackers zoeken toegang tot computersystemen, persoonlijke accounts en gegevens.

Duitse politici doelwit

Ghostwriter is onder meer actief in Duitsland. De Duitse justitie opende eerder deze maand onderzoeken naar cyberaanvallen op Duitse politici waarbij vermoedelijk Russische inlichtingendiensten waren betrokken. De militaire inlichtingendienst GROe zou een rol spelen bij de hacks.

Kort voor de verkiezingen in Duitsland werden parlementariërs van regeringspartijen CDU/CSU en SPD bespioneerd, aldus de Duitse autoriteiten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'Russische staatshackers vielen weer Duitse politici aan'

E-mailaccount Angela Merkel

De baas van de Duitse binnenlandse veiligheidsdienst waarschuwde ook voor het risico dat Russische hackers persoonlijke gegevens van politici zouden kunnen gebruiken voor het verspreiden van nepnieuws of het voeren van lastercampagnes. De Russische groep zou dat eerder hebben gedaan in Polen en de Baltische landen.

De Europese Unie strafte vorig jaar een groep hackers die zou werken voor de GROe voor het inbreken op het computernetwerk van de Duitse Bondsdag in 2015. Er werden gegevens gestolen en zelfs het e-mailaccount van bondskanselier Angela Merkel was niet veilig.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Google en Apple schrappen Navalny-app: 'Chantage door Kremlin'

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van