Ga naar de inhoud
Staatshackers

EU beschuldigt Rusland van cyberaanvallen

Beeld © Getty

De Europese Unie beschuldigt Rusland van gerichte cyberaanvallen in meerdere lidstaten. De 27 EU-landen eisen dat de "kwaadaardige activiteiten" onmiddellijk stoppen.

De EU overweegt stappen, liet EU-buitenlandchef Josep Borrell vandaag weten. Een Russische groep met de naam Ghostwriter, die bekendstaat om het verspreiden van desinformatie, wordt verantwoordelijk geacht voor cyberaanvallen op parlementsleden, regeringsfunctionarissen, politici, journalisten en maatschappelijke organisaties. De hackers zoeken toegang tot computersystemen, persoonlijke accounts en gegevens.

Duitse politici doelwit

Ghostwriter is onder meer actief in Duitsland. De Duitse justitie opende eerder deze maand onderzoeken naar cyberaanvallen op Duitse politici waarbij vermoedelijk Russische inlichtingendiensten waren betrokken. De militaire inlichtingendienst GROe zou een rol spelen bij de hacks.

Kort voor de verkiezingen in Duitsland werden parlementariërs van regeringspartijen CDU/CSU en SPD bespioneerd, aldus de Duitse autoriteiten.

'Russische
Lees ook
'Russische staatshackers vielen weer Duitse politici aan'

E-mailaccount Angela Merkel

De baas van de Duitse binnenlandse veiligheidsdienst waarschuwde ook voor het risico dat Russische hackers persoonlijke gegevens van politici zouden kunnen gebruiken voor het verspreiden van nepnieuws of het voeren van lastercampagnes. De Russische groep zou dat eerder hebben gedaan in Polen en de Baltische landen.

De Europese Unie strafte vorig jaar een groep hackers die zou werken voor de GROe voor het inbreken op het computernetwerk van de Duitse Bondsdag in 2015. Er werden gegevens gestolen en zelfs het e-mailaccount van bondskanselier Angela Merkel was niet veilig.

Google
Lees ook
Google en Apple schrappen Navalny-app: 'Chantage door Kremlin'
Bright blok

Bright is verhuisd naar Bright.nl

Nieuwe artikelen van Bright zijn voortaan te vinden op Bright.nl.

Kijk ook onze video's op YouTube.

En luister onze podcast.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl