Datalek

QR-code coronabewijs Macron gaat rond op sociale media

22 september 2021 11:33 Aangepast: 22 september 2021 11:43
De Franse president Macron Beeld © EPA

Het coronavaccinatiebewijs van de Franse president Emmanuel Macron, met daarop zijn naam, geboortedatum en een gepersonaliseerde QR-code, circuleert op sociale media.

Het presidentieel paleis Élysée zegt dat nog onduidelijk is of het document per ongeluk of opzettelijk is gelekt. Of er een nieuwe QR-code zal worden uitgegeven is nog onduidelijk, zei het paleis. Macron is in december vorig jaar gediagnosticeerd met Covid-19. Hij werd in mei dit jaar gevaccineerd.

Centraal systeem vaccinatiebewijzen

De Franse gezondheidsautoriteiten hebben toegang tot een gecentraliseerd systeem van inentingsbewijzen tegen het coronavirus. Een personeelslid heeft het certificaat van Macron verspreid, aldus het Élysée.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

QR-code in Coronacheck-app niet in te trekken, ook niet na fraude

QR-codes coronapas

De persoonlijke QR-codes staan op de Franse coronaviruspassen, die mensen nodig hebben voor het bezoeken van musea, theaters, bioscopen, cafés en restaurants, en ook bij reizen per vliegtuig of trein. Meer dan 70 procent van de Fransen is volledig gevaccineerd.  

In Nederland is vanaf komend weekend ook een coronabewijs, een QR-code in de Coronacheck-app, verplicht in onder meer de horeca.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Opgelet: veel Nederlanders downloaden verkeerde corona-app

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van