5G

Franse monniken staken 5G-masten in brand

22 september 2021 08:22 Aangepast: 22 september 2021 08:34
Beeld ter illustratie Beeld © Getty

Twee Franse monniken worden aangeklaagd voor het in brand steken van twee 5G-masten. Ze wilden aandacht vragen voor het gezondheidsrisico dat 5G in hun ogen heeft.

De twee monniken uit Saint-Forgeux in het departement Rhône werden opgepakt toen agenten hen bij een mast opwachtten. Ze hebben bekend, melden lokale aanklagers.

De monniken horen bij een conservatieve kloosterorde. Het duo was vorige week 's nachts naar een mast gegaan om deze in brand te steken. Een nacht later gingen ze naar hun tweede doelwit, waar de politie hen stond op te wachten. Zodra de geestelijken het vuur aanstaken, werden ze in de boeien geslagen. Het is niet duidelijk hoe de agenten wisten waar ze de brandstichters konden vinden.

De schade aan de masten is "te verwaarlozen", melden lokale autoriteiten. De monniken worden wel vervolgd voor "vernieling en poging tot vernieling".

Angst voor straling

Het klooster staat achter de overtuiging van de monniken en is overtuigd van de gevaren van de straling, waarvoor vooralsnog geen wetenschappelijk bewijs is geleverd. De kloosterorde ziet de brandstichting als "een losstaande actie en een fout van de jeugd". De verdachten zijn 39 en 40 jaar oud.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Verdachten brandstichting 5G-zendmast Dronten vrijgesproken

Branden zendmasten

In Frankrijk, evenals andere Europese landen, zijn meerdere masten in brand gestoken uit protest tegen de uitrol van het 5G-netwerk. Actievoerders menen dat de straling van de antennes slecht is voor de gezondheid en het milieu. Hier is geen wetenschappelijk bewijs voor.

Niet alle getroffen masten horen ook daadwerkelijk bij een 5G-netwerk. In Nederland zijn in 2020 tientallen masten in brand gestoken.

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van