Allemaal aan dezelfde lader

'Europese Commissie komt met wetsvoorstel universele oplader'

21 september 2021 22:52 Aangepast: 22 september 2021 15:32
Eén soort oplader zou beter zijn voor het milieu en de consument. Beeld © Getty Images

De Europese Commissie zal donderdag een wetsvoorstel indienen om een universele lader voor smartphones, tablets en koptelefoons te introduceren. Dat zou vooral gevolgen kunnen hebben voor Apple, dat zijn eigen oplaadtechniek Lightning heeft.

Bronnen van Reuters zeggen dat de Europese Commissie wil dat de verkoop van laders en de verkoop van apparaten ontkoppeld wordt. Draagbare apparaten zouden dan allemaal voorzien worden van een universele oplaadpoort waar iedereen opladers voor kan maken. EU-commissaris Thierry Breton presenteert het voorstel donderdagmiddag.  

De Europese Commissie heeft producenten al jaren geleden gevraagd om tot een gezamenlijke standaardoplader te komen. Dat is nooit gebeurd, al maken veel apparaten inmiddels gebruik van USB-C.

Afvalberg

De Europese Commissie schatte eerder dat jaarlijks zo'n 300 miljoen euro wordt verspild door ongebruikte opladers. De afvalberg zou jaarlijks groeien met miljoenen kilo’s. Het Europees Parlement heeft herhaaldelijk aangedrongen op één oplader voor gadgets.

Miniatuurvoorbeeld
Uitleg

Optimaal je iPhone opladen? Apple maakt het onnodig complex

Apple: 'Slecht voor innovatie'

Apple gebruikt sinds 2012 opladers en oplaadpoorten van het zelf ontwikkelde type Lightning. Als de wet wordt ingevoerd, zou het bedrijf van Lightning af moeten stappen en de universele USB-poort moeten gaan gebruiken binnen de EU.

Het bedrijf betoogt al jaren dat het een slecht idee is om een universele lader af te dwingen. Dat zou innovatie in de weg zitten. Het is daarmee de enige techgigant die problemen heeft met het plan om universele laders te introduceren.

Ook vreest Apple voor meer elektronisch afval als er een universele lader komt. De Europese Commissie meent echter het tegenovergestelde: het terugdringen van verschillende typen laders zou juist minder afval opleveren. Op dit moment groeit die afvalberg volgens ramingen elk jaar met 51.000 ton.

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van