Autoriteit Persoonsgegevens

Geen verhoging budget privacywaakhond ondanks motie Kamer

21 september 2021 19:38 Aangepast: 21 september 2021 19:44
Beeld © Getty

Het budget van de Autoriteit Persoonsgegevens blijft hetzelfde als vorig jaar: 25 miljoen euro. De Tweede Kamer had de overheid eerder dit jaar opgeroepen om het budget te verhogen, omdat de privacyautoriteit een viervoud van het budget nodig heeft om zijn werk te kunnen doen.

In de Miljoenennota, die vandaag gepresenteerd werd, is het budget ondanks de druk vanuit de Kamer weer hetzelfde. AP-voorzitter Aleid Wolfsen waarschuwt in een persbericht dat dat betekent dat de autoriteit wederom een jaar lang zijn taken niet goed kan uitvoeren.

"Dit is zeer zorgelijk. Wij kunnen al jaren ons werk niet goed genoeg doen, simpelweg omdat we te weinig mensen hebben. Maar in plaats van een verhoging, wordt ons budget bevroren", schrijft Wolfsen. "[Een] tegenmacht kun je niet versterken met alleen mooie woorden."

Miniatuurvoorbeeld
Miljoenennota

Opnieuw sobere Prinsjesdag met weinig goed nieuws voor onze portemonnee

Aantal werknemers moet minstens verdubbelen

Momenteel zijn er zo'n 180 fte's betrokken bij de organisatie, maar dat aantal moet stijgen naar 470 fte in 2025. Anders kan de Autoriteit Persoonsgegevens niet goed toezicht houden op privacyschendingen, volgens een rapport van KPMG. De Tweede Kamer stemde in februari dit jaar in met een motie om het persooneelsbestand minstens te verdubbelen.

Ondertussen stromen de klachten onverminderd binnen bij de privacywaakhond. Sinds de invoering van de nieuwe privacywet Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) krijgt AP zo'n 25.590 klachten per jaar.

De organisatie kan duizenden van deze klachten niet op tijd afhandelen vanwege een tekort aan mankracht en zegt "10.000 mensen in de wacht te hebben" bij elke nieuwe klacht. Het duurt gemiddeld zo'n 6 maanden voor de organisatie aan een klacht toekomt.

De Autoriteit Persoonsgegevens is verantwoordelijk voor het handhaven van de Europese privacywet. Zo beboet de waakhond bedrijven voor datalekken en behandelt het klachten van burgers over de verwerking van hun persoonsgegevens.

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van