Cryptotelefoons

'Telefoonleverancier van onderwereld' krijgt 4,5 jaar cel

21 september 2021 15:27 Aangepast: 21 september 2021 15:52
Beeld ter illustratie

Danny M., ook bekend als de 'telefoonleverancier van de onderwereld', heeft 4 jaar en 6 maanden cel opgelegd gekregen van de rechtbank in Rotterdam.

M. werd vandaag veroordeeld voor het verhandelen van zogeheten cryptotelefoons voor crimineel gebruik. Ook is hij schuldig bevonden aan witwassen.

De 54-jarige man uit Nijmegen heeft jarenlang de toestellen verkocht met zijn bedrijf Ennetcom. Deze cryptotelefoons zijn populair onder criminelen omdat ze 'onkraakbaar' zouden zijn. In 2016 kreeg justitie inzage in de miljoenen versleutelde berichten, wat leidde tot tal van strafzaken tegen (top)criminelen.

Anonimiteit

In het vonnis wordt aangehaald dat het bedrijf van de man aan de gebruikers "volledige anonimiteit faciliteerde" en dat contante betalingen werden geaccepteerd. Verzoeken tot het leeghalen van de telefoon werden meteen uitgevoerd als klanten waren opgepakt door de politie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Verkopers van honderden cryptotelefoons opgepakt

Kraakmethode NFI achterhalen

"Ook bleek dat het bedrijf de werkwijze van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) om telefoons te 'kraken' probeerde te achterhalen. Kennelijk was de productontwikkeling van het bedrijf er dus op gericht om de opsporingsinstanties voor te blijven", aldus de rechtbank.

De diensten die M. leverde werden volgens de rechtbank betaald door criminelen die hun geld verdienden met misdrijven. M. wist dit ook, denken de rechters. Hierdoor volgt een veroordeling voor witwassen.

Een voormalig officemanager van Ennetcom Cristina C. heeft een voorwaardelijke celstraf van drie maanden gekregen voor het opmaken van valse facturen voor het bedrijf.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Politie verkocht cryptotelefoons aan criminelen en kon meelezen: honderden arrestaties

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van