Reactie op reeks lekken

Facebook ontkent: 'Wij negeren niet bewust onze eigen tekortkomingen'

20 september 2021 12:58 Aangepast: 20 september 2021 13:08
Nick Clegg, voormalig Brits politicus, nu hoofd pr van Facebook. Beeld © AFP

Facebook heeft gereageerd op een reeks gelekte interne onderzoeken, die het beeld schetsen dat Facebook weinig tot niks doet al allerlei tekortkomingen.

Delen van de gelekte Facebook-onderzoeken werden vorige week door The Wall Street Journal gepubliceerd als de serie The Facebook Files. In de reeks komt onder meer een Facebook-onderzoek aan bod waaruit zou blijken dat Instagram schadelijk is voor veel jongeren en onderzoek dat erop zou wijzen dat Facebook wordt overspoeld met anti-vaccinatie-commentaren. Facebook zou mensen over het algemeen bozer maken en beroemdheden zouden bewust niet volgens de standaardregels worden beoordeeld.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Facebook worstelt met stortvloed aan anti-vaccinatie-reacties'

'Aantijging volledig niet waar'

Gemene deler in de meeste onderzoeken is volgens The Wall Street Journal dat Facebook de problemen wel kent, maar ze niet aanpakt. "Die aantijging is gewoon volledig niet waar", schrijft Nick Clegg, topman Global Affairs bij Facebook. "Deze verhalen bevatten bewust verkeerde weergaven van wat wij proberen te doen, en schetst een bijzonder verkeerd beeld van het leiderschap en de medewerkers van Facebook."

De Facebook-topman stelt dat The Wall Street Journal bewust een eenzijdig beeld zou hebben geschetst van de problemen bij het socialmediabedrijf. "Het is een claim die je alleen kan doen als je enkel bepaalde citaten uit bepaalde gelekte stukken lift, op een manier waarmee de complexiteit en nuance verloren gaan", aldus Clegg over de conclusies van The Wall Street Journal.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Instagram slecht voor tieners' volgens intern rapport Facebook

'Facebook kan niet alles alleen'

Facebook werkt volgens Clegg continu aan verbeteringen, "ook al wordt niet elk idee van een onderzoeker direct in behandeling genomen." Verder stelt Clegg dat sommige van de genoemde problemen niet alleen door techbedrijven opgelost kunnen worden. "Daarom werken we nauw samen met onderzoekers, handhavers, parlementariërs en anderen", aldus Clegg.

Clegg gaat ook dieper in op sommige van de onderzoeken. Hij haalt de 'stortvloed' aan anti-vaccinatie-commentaren op Facebook aan. "Een cruciaal punt wordt vergeten: gezondheidsorganisaties blijven berichten plaatsen op Facebook waarmee ze vaccins promoten, ondanks de negatieve commentaren", aldus Clegg.

Ook wijst Clegg op onderzoekers die vinden dat er meer data nodig zijn tot de negatieve gevolgen van sociale media kunnen worden vastgesteld.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Facebook pakt groepen aan die 'sociale schade' aanrichten

'We schuwen controle en kritiek niet'

"Het zou pas echt zorgelijk zijn als Facebook dit soort onderzoek überhaupt niet zou doen", schrijft Clegg, die stelt dat het vaak gaat om complexe problemen "zonder makkelijke antwoorden". "Facebook begrijpt de grote verantwoordelijkheid die met een wereldwijd platform komt. Dat nemen we serieus, en we schuwen controle en kritiek niet. Maar we verwerpen fundamenteel deze verkeerde karakterisering van ons werk en het aanvechten van de motieven van het bedrijf."

The Wall Street Journal heeft nog niet op het bericht van Facebook gereageerd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Ierse privacywaakhond: 'Privacyzorgen over slimme bril Facebook'

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van