Ray-Ban

Ierse privacywaakhond: 'Privacyzorgen over slimme bril Facebook'

17 september 2021 20:47 Aangepast: 17 september 2021 20:51
Gelekte beelden van de slimme bril (EvLeaks)

De Ierse privacywaakhond wil dat Facebook aantoont dat zijn nieuwe slimme bril in samenwerking met Ray-Ban de privacy wel goed waarborgt.

De Data Privacy Commissioner (DPC) van Ierland zou zich zorgen maken dat het lampje op de bril niet effectief genoeg laat zien dat er op dat moment foto's worden gemaakt of video wordt opgenomen, schrijft Reuters. Facebook moet nu bewijs gaan leveren dat dat zo is.

De slimme bril van Facebook wordt gemaakt in samenwerking met EssilorLuxottica, de maker van Ray-Ban zonnenbrillen. De bril werd afgelopen week aangekondigd en kan onder andere foto's maken, de telefoon beantwoorden en muziek afspelen.

Miniatuurvoorbeeld
Nieuwe bril

Facebook en Ray-Ban onthullen slimme bril

'Lampje mogelijk te klein'

Volgens de DPC kun je bij het gebruik van een smartphone gemakkelijk zien of iemand een foto of video maakt, omdat de gebruiker de telefoon omhoog moet houden. Maar de nieuwe bril heeft alleen een klein lampje om aan te geven of de camera op dat moment actief is.

"Facebook heeft nog niet aangetoond dat er uitgebreide tests hebben plaatsgevonden om zeker te zijn dat het lampje effectief duidelijk maakt dat de camera gebruikt wordt", zegt DPC in een statement. Ook Italie heeft afgelopen week om opheldering gevraagd bij Facebook over privacyzorgen rond de bril.

Voorlopig is nog niet bekend wanneer de slimme bril in Nederland te gebruiken is.

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van