Sinclair ZX8

Grondlegger betaalbare computer Sinclair overleden

17 september 2021 08:19 Aangepast: 17 september 2021 09:20
Beeld © Getty

De Britse uitvinder Clive Sinclair is donderdag op 81-jarige leeftijd overleden in zijn woning in Londen, na een jarenlange strijd tegen kanker. Sinclair was een van de grondleggers van betaalbare computers.

Hij werd onder meer bekend met baanbrekende uitvindingen zoals een elektronische rekenmachine in de jaren 70 en verschillende personal computers in de jaren 80.

Met de Sinclair ZX80, een pc die in 1980 op de markt kwam voor een bedrag van minder dan 100 Britse pond, werden computers toegankelijk voor een breed Brits publiek. Andere thuiscomputers, zoals de Apple II, kosten destijds veel meer. Het bedrijf van Sinclair was de eerste ter wereld die meer dan een miljoen machines verkocht.

Elektrische driewieler flopte

Niet alle uitvindingen van de Brit waren succesvol. Zo was de Sinclair C5, een elektrische driewieler die in 1985 werd gepresenteerd als het vervoersmiddel van de toekomst, een dure flop. Gezien de huidige focus op elektrische voertuigen was Sinclair zijn tijd echter mogelijk ver vooruit.

De elektrische driewieler van Sinclair flopte. De elektrische driewieler van Sinclair flopte.

Gebruikte zelf nooit computers

De dochter van Sinclair vertelt aan de BBC dat de uitvinder nog tot vorige week aan nieuwe plannen zat te werken omdat "dat nou eenmaal was wat hij het liefste deed".

In 2013 vertelde de uitvinder aan de BBC dat hij zelf nooit computers gebruikte. "Ik houd niet van de afleiding", legde hij uit.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Spelcomputer Nintendo 64 bestaat 25 jaar: 'Opeens had je bekende games in 3D'

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van