iOS 15

Apple brengt updates iPhone, iPad en Apple Watch maandag uit

15 september 2021 11:12 Aangepast: 15 september 2021 12:15
Beeld © Getty

Apple brengt de grote software-updates voor de iPhone, iPad en Apple Watch komende maandagavond uit.

Apple heeft aangekondigd dat de updates naar iOS 15, iPadOS 15 en watchOS 8 op maandagavond 20 september worden uitgebracht. De update naar iOS 15 komt naar alle iPhones met het huidige iOS 14, dus vanaf de iPhone 6S. 

De update naar iPadOS 15 komt naar de iPad mini 4 en nieuwer, iPad Air 2 en nieuwer, iPad (5e generatie) en nieuwer, en alle iPad Pro's. WatchOS 8 verschijnt voor de Apple Watch Series 3 en nieuwer.

Nog geen update macOS

De datum van de release van de aangekondigde nieuwe versie van het Mac-besturingssysteem macOS, Monterey, is nog niet bekendgemaakt. Mogelijk houdt Apple later dit jaar nog een extra event waarop nieuwe MacBook Pro's worden verwacht.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Apple kondigt nieuwe iPhone 13's aan

Voorlopig geen SharePlay

Een van de belangrijke nieuwe features van iOS 15 werd onlangs door Apple uitgesteld. De functie SharePlay komt voorlopig niet naar videobelapp FaceTime.

Met SharePlay kun je samen films en series kijken, muziek luisteren en nummers aan de playlist toevoegen, of je scherm delen. Alles moet bij alle deelnemers van zo'n sessie precies synchroon blijven lopen. SharePlay wordt in een latere update toegevoegd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Apple onthult vernieuwde iPad mini en snellere iPad

FaceTime en notificaties

FaceTime krijgt met de komst van iOS 15 wel andere nieuwe functies. Zo kunnen Windows- en Android-gebruikers via het web meedoen met videogesprekken. Ook krijgt FaceTime ondersteuning voor spatial audio, ruimtelijk geluid. Iemand links in je beeld klinkt dan ook vanaf links. Ook moeten stemmen beter klinken in situaties met veel achtergrondlawaai.

Onder de vele nieuwe functies in iOS 15 zijn ook allerlei aanpassingen rond notificaties. Meldingen die van niet-belangrijke apps komen verschijnen in een dagelijks overzicht, het tijdstip bepaal je zelf. Notificaties van personen ontvang je wel altijd.

Gebruikers kunnen met de nieuwe Focus-functie ook notificatiefilters aanmaken voor allerlei situaties: werk, privé, slaap, autorijden of sporten. Je krijgt dan alleen de notificaties die in die situatie gewenst of relevant zijn. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

KPN gaat Apple Watch met 4G ondersteunen

Nieuwe iPhones

Apple onthulde dinsdagavond de nieuwe iPhone 13's in vier modellen, die vanaf 24 september verkrijgbaar zijn.

Ook presenteerde Apple twee nieuwe iPads en de nieuwe Apple Watch Series 7.  

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van