Ga naar de inhoud
3,5 GHz-frequentie

Sneller 5G uitgesteld: frequentie bezet door satellieten

Beeld © ANP

De radiofrequentie die sneller 5G-internet mogelijk maakt zou begin volgend jaar geveild worden, maar de plannen zijn uitgesteld omdat de frequentieruimte nog gebruikt wordt door satellieten.

5G-internet is sinds juli 2020 beschikbaar in Nederland. De standaard heeft twee voordelen: een grotere capaciteit en een hogere snelheid. Eén minpunt: voor die hogere snelheid zijn ook hoge radiofrequenties nodig. In Nederland hebben providers nu alleen beschikking tot de relatief 'langzamere' 5G-frequenties (700, 1400 en 2100 MHz).

Voor 'echt' sneller 5G-internet is de 3,5GHz-frequentie nodig. Die zou geveild worden in april 2022, maar die frequentieveiling is nu uitgesteld. Dat schrijft demissionair staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) in een brief aan de Tweede Kamer.

Het is nog niet bekend wanneer de frequentie wel geveild gaat worden aan de telecombedrijven, maar Keijzer zegt dat de veiling 'met zekerheid' vertraging zal oplopen. 

'Satellietschotels
Lees ook:
'Satellietschotels Burum voorlopig niet weg vanwege 5G'

Satellietbedrijf houdt frequentie bezet

De veiling wordt uitgesteld omdat de betreffende 3,5GHz-frequentie nog wordt gebruikt. Satellieten in het Friese Burum gebruiken de frequentie voor nood-, spoed- en veiligheidscommunicatie. De eigenaar van de satellieten, het Britse Inmarsat, hoeft die satellieten voorlopig niet te verplaatsen, bepaalde de rechter eind juni.

Keijzer wil nu een adviescommissie instellen om een oplossing te zoeken die werkbaar is voor zowel Inmarsat als de overheid, die de frequenties graag wil verkopen. Keijzer heeft op 8 juli al gesproken met Inmarsat. "Het verheugt mij dat Inmarsat in dat gesprek heeft aangegeven eveneens toe te willen werken aan een oplossing", schrijft de demissionair staatssecretaris. De adviescommissie moet nog worden samengesteld, en start naar verwachting in oktober van dit jaar.

'Aantal
Lees ook:
'Aantal 5G-aansluitingen eind dit jaar 580 miljoen'

Najaar 2022 

Het doel is nog steeds om de 3,5GHz-frequentie zo snel mogelijk aan te gaan bieden. Dat heeft Nederland in Europees verband ook afgesproken. De commissie wordt gevraagd om in het eerste kwartaal van 2022 haar advies uit te brengen in de zaak.

Tot nu toe werd gepland om de 3,5GHz-frequenties in september 2022 in de praktijk in te zetten voor 5G, het is niet duidelijk of die plannen nog haalbaar zijn.

De eerste 5G-veiling in de zomer van 2020 leverde de Nederlandse overheid 1,2 miljard euro op, wat veel meer was dan verwacht. De kopers waren KPN, T-Mobile en VodafoneZiggo.

5G-test:
Kijk ook
5G-test: heeft KPN, Vodafone of T-Mobile het snelste netwerk?

Wordt internet goedkoper met glasvezel?

09:36
Bright blok

Volg Bright voor meer tech:

Luister onze podcast

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook