Ga naar de inhoud
EU en privacy

WhatsApp krijgt boete van 225 miljoen euro in Ierland

WhatsApp Beeld © Getty

WhatsApp krijgt een boete van de Ierse evenknie van de Autoriteit Persoonsgegevens. Met 225 miljoen euro is het de hoogste boete die de Ierse toezichthouder ooit heeft opgelegd.

De boete wordt opgelegd omdat WhatsApp gebruikers onvoldoende duidelijk heeft gemaakt wat er met hun gegevens gebeurt. Het gaat daarbij onder meer over het delen van data tussen WhatsApp en andere bedrijven van moederbedrijf Facebook.

De Ierse privacywaakhond DPC beboet WhatsApp wegens het schenden van de EU-privacyregels, in ons land bekend als AVG. Dat gebeurt voor heel Europa, omdat het Europese hoofdkantoor van WhatsApp in Ierland staat.

WhatsApp gaat in beroep

WhatsApp noemt de hoogte van de boete "totaal buiten proportie", en zal in beroep gaan tegen de beslissing. De hoogte van de boete was in eerste instantie ook lager, maar andere Europese privacywaakhonden wilden WhatsApp harder op de vingers tikken.

Techreuzen hebben de afgelopen jaren al meermaals mega-boetes gekregen in Europa, maar afgezet tegen de enorme winsten van de bedrijven zijn die boetes relatief 'betaalbaar'.

Russische
Lees ook
Russische rechter geeft boete aan Twitter, Facebook en WhatsApp

Data-transparantie

Volgens de Ierse toezichthouder heeft WhatsApp zich in 2018 niet gehouden aan de EU-regels over data-transparantie. In dat jaar trad de AVG in werking. WhatsApp stelt dat het wel aan de eisen heeft voldaan.

De DPC stelt dat WhatsApp onder meer telefoonnummers van niet-gebruikers verwerkte als gebruikers hun adresboek deelden met de app. Ook zou WhatsApp niet duidelijk en transparant genoeg zijn geweest over het doel van het verwerken van de data, en gebruikers zouden daar niet helder genoeg over zijn ingelicht.  

De toezichthouder beklaagt zich ook over het privacybeleid en soortgelijk materiaal van WhatsApp, omdat die vol staat met zeer algemene en ingewikkelde bewoordingen, "in plaats van een beknopte en zinvolle samenvatting van de belangrijkste informatie".

WhatsApp
Lees ook
WhatsApp werkt aan eigen apps voor iPad en Android-tablets
Bright blok

Meer tech bij Bright:

Luister onze podcast

Kijk onze video's

Volg ons op Facebook, Instagram en Twitter