YouTube Music groeit

'Helft Nederlanders betaalt voor muziekstreaming, Spotify stagneert'

02 september 2021 13:09 Aangepast: 02 september 2021 19:19
Beeld © Getty

De helft van de Nederlanders die muziek luistert via een streamingdienst, doet dat met een betaald abonnement. Spotify is in Nederland nog altijd de grootste speler, maar de groei is er uit.

Dat concludeert marktonderzoeker Telecompaper na een peiling over de Nederlandse app-markt onder ruim 5000 respondenten. De cijfers gaan over het tweede kwartaal van dit jaar. Van alle Nederlanders die een muziekdienst op hun smartphone gebruiken, doet 50 procent dat met een betaald abonnement.

Van alle Nederlanders betaalt 29 procent dat abonnement zelf, 14 procent zit in een familie-abonnement en 7 procent heeft een duo-abonnement. Jongeren zijn het vaakst abonnee: 70 procent van de Nederlanders tussen de 16 en 19 jaar heeft een premium-abonnement.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Apple versoepelt regels voor apps als Spotify en Netflix

Spotify de grootste, YouTube stijgt snel

Spotify is in Nederland nog steeds de grootste: 41 procent van de Nederlanders heeft de app op hun telefoon geïnstalleerd. Maar dat aandeel stijgt niet meer ten opzichte van vorige kwartalen, terwijl concurrenten wel blijven groeien. YouTube Music groeide recent snel en heeft nu een aandeel van 13 procent. Die groei komt volgens Telecompaper omdat YouTube Music voortaan verplicht standaardonderdeel is van Android. Wereldwijd telt YouTube Music volgens Google nu ruim 50 miljoen abonnees.

Op iPhones is Spotify ook nog veruit de grootste: op 50 procent van de Nederlandse iPhones is de app geïnstalleerd. Apple Music wordt op 14 procent van de Nederlandse iPhones gebruikt, hoewel de app standaard geïnstalleerd is. Op iPhones komt YouTube Music met 12 procent op de derde plaats.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Philips Hue werkt samen met Spotify: elke lamp een discolamp

Delen accounts komt weinig voor

Nederlanders doen weinig aan accountdeling, waarbij de logingegevens van één gebruiker door meerdere mensen wordt gedeeld. Slechts 4 procent van alle Nederlandse gebruikers van muziekdiensten luistert op die manier. Dat komt vooral door een gebrek aan profielen, denkt Telecompaper. Bij videodiensten zijn die profielen er wel, en dus worden accounts daar vaker gedeeld. Bij muziekdiensten is het luistergedrag bepalend, en worden playlists al snel aangepast aan de smaak van de gebruiker.

Naast muziek worden podcasts steeds belangrijker. 22 procent van de gebruikers van muziekdiensten luistert via zo'n dienst naar podcasts. Vooral Spotify zet de laatste tijd in op podcasts, met exclusieve deals met populaire podcasters. De meeste podcasts zijn gratis, en te luisteren in zowel muziek-apps als in podcast-apps.

Luister ook de Bright Podcast.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Spotify werkt aan goedkoop abonnement: 1 dollar per maand

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van