Laptops

'Google maakt ook eigen chips voor Chromebooks'

01 september 2021 16:40 Aangepast: 01 september 2021 16:47
Beeld © Bright

Google komt na zijn eerste eigen chips voor smartphones ook met eigen chips voor de Chromebook-laptops.

Google ontwikkelt de eigen chips voor Chromebooks, de betaalbare laptops met het Chrome OS-systeem, als vervanger voor de chips van bedrijven als Intel, AMD en MediaTek. Dat meldt de Japanse krant Nikkei.

Daarmee zou Google het voorbeeld van Apple volgen, dat sinds vorig jaar Macs van de eigen M1-chip voorziet en sinds kort ook iPads met de M1-chip verkoopt. In 2022 zouden alle Macs met de Apple-chips, en dus niet meer met Intel-chips, geleverd moeten worden.

Ook eigen chip voor Pixel-telefoons

De nieuwe Chromebook-chips zouden, net als de Apple M1-chip, gebaseerd zijn op de ontwerpen van ARM. Dat geldt ook voor de nieuwe Tensor-chip voor smartphones die Google onlangs presenteerde. De Pixel 6-smartphones zijn de eerste telefoons met de Google Tensor-chip.

Miniatuurvoorbeeld
Luister ook de Bright Podcast

Google en hardware: haat-liefdeverhouding

Laptops en tablets

De eerste Chromebooks met de nieuwe Google-laptopchips komen volgens Nikkei in de loop van 2023 op de markt. De nieuwe chips zouden zowel voor laptops als tablets gebruikt kunnen worden.

Google maakt al langer eigen Chromebooks, de Pixelbooks, maar het laatste model, de Pixelbook Go, is alweer twee jaar oud. Zowel de Pixel-smartphones als de Pixelbooks werden door Google nog niet officieel in Nederland op de markt gebracht.

Eind 2018 kwam Google ook met een eigen Pixel-tablet, de Pixel Slate, maar dat apparaat werd een flop. Google staakte de verkoop van de Pixel Slate begin dit jaar en schrapte twee tablets die in ontwikkeling waren. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nieuwste versie van Chrome OS maakt Chromebooks traag

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van