De strijd om de App Store

Apple, Google moeten andere betaalsystemen toelaten in Zuid-Korea

31 augustus 2021 13:42 Aangepast: 01 september 2021 19:20
Beeld © Getty

Apple en Google moeten in Zuid-Korea betaalmethoden van derden gaan toestaan op hun platformen. Dat heeft het Zuid-Koreaanse parlement vandaag besloten.

Zuid-Korea is het eerste land dat techgiganten verplicht om andere betaalsystemen toe te staan. Onder het nieuwe amendement van hun nationale telecommunicatiewet kunnen techbedrijven boetes tot 3 procent van de Zuid-Koreaanse omzet verwachten als ze vast blijven houden aan hun eigen betaalwijze, schrijft The Wall Street Journal.

De wet ligt nu voor ondertekening bij de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in. Zijn partij heeft hard gestreden voor de wet.

Beleid al lang omstreden

Het beleid van Apple en Google over het verplichte gebruik van hun betaalmethode leidde de afgelopen jaren tot veel kritiek van appmakers. Door betalingen op deze manier te centraliseren, kunnen deze bedrijven een commissie van 30 procent vragen op elke cent die via iOS en Android wordt uitgegeven aan digitale diensten en goederen, zoals een streaming-abonnement of een nieuw level in een game. 

Zeker Apple is bijzonder streng met dit beleid: appmakers mogen niet eens in hun apps melden dat er andere manieren zijn buiten iOS om voor abonnementen en andere aankopen te betalen. Het bedrijf schikte afgelopen vrijdag met verschillende appmakers en stond ze toe om wel via e-mail duidelijk te maken dat je op een andere manier voor aankopen kan betalen.

Miniatuurvoorbeeld
Schikking

Apple laat appmakers klanten buiten App Store mailen over eigen betaalmethode

Epic Games krijgt gelijk

Fortnite-maker Epic Games besloot dit beleid vorig jaar moedwillig te omzeilen en bood aankopen aan via een eigen interne betaalsite. Daarop verwijderde Apple en Google de game Fortnite uit hun appwinkels en stapte Epic Games naar de rechter. Die zaken lopen nog.

Andere bedrijven, zoals Spotify, stapten naar de Europese Commissie en toezichthouders om hun beklag te doen om het appwinkelbeleid van Apple en Google.

De nieuwe Zuid-Koreaanse wet geeft Epic Games en Spotify defacto gelijk en legt meer druk op de twee techgiganten. Volgens Apple is het geen goed idee om andere betaalmethoden toe te laten omdat dat de veiligheid van aankopen op het spel zet en het risico op fraude vergroot.

Volgens The New York Times zijn advocaten van de twee bedrijven naar de Amerikaanse overheid gestapt met het argument dat deze wet in strijd is met internationale handelsverdragen. Zuid-Korea zou zo oneerlijk twee Amerikaanse bedrijven benadelen.

Luister ook de Bright Podcast:

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van