Relatief lage boete

Russische rechter geeft boete aan Twitter, Facebook en WhatsApp

26 augustus 2021 15:20

Twitter, WhatsApp en Facebook hebben boetes opgelegd gekregen van een Russische rechter. De bedrijven weigeren de gegevens van hun Russische gebruikers in dat land op te slaan.

Een Russische wet bepaalt dat techbedrijven data die zij verzamelen over Russische gebruikers moeten delen met de Russische overheid, meldt persbureau Interfax. De boetes die worden opgelegd voor het verzuimen van die datadaling zijn relatief laag.

Zo moet Twitter 17 miljoen roebel betalen, omgerekend ruim 195.000 euro. Facebooks boete kwam neer op omgerekend zo'n 172.000 euro en WhatsApp moet een kleine 46.000 euro voldoen. De boete voor de chatdienst was veel lager omdat die voor het eerst wordt bestraft voor deze overtreding. Twitter en Facebook werden al eerder bestraft. De boetes zijn minuscuul afgezet tegen de jaaromzet van de bederijven. Bij Twitter bedroeg die vorig jaar 3,7 miljard dollar, bij Facebook zo'n 86 miljard dollar.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Boetes dreigen voor Apple en Google om Navalny-app

Rusland probeert al langer meer grip te krijgen op techbedrijven en sociale media die actief zijn in het land. Zo is Microsofts zakelijke sociale netwerk LinkedIn geblokkeerd in Rusland wegens het herhaaldelijk naast zich neerleggen van de eis voor lokale opslag. Dat gebeurde in 2016, voordat de overname door Microsoft rond was. De Russische toezichthouder Roskomnadzor stelt dat het bedrijf achter Windows verder wel aan de eisen voldoet, net als onder meer Apple, Samsung, PayPal en Booking.

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van