Online-censuur

Boetes dreigen voor Apple en Google om Navalny-app

02 september 2021 14:01 Aangepast: 02 september 2021 14:03

De Russische mediatoezichthouder dreigt met boetes voor Apple en Google als ze de app van de gedetineerde oppositieleider Aleksei Navalny niet uit hun appwinkels halen.

Toezichthouder Roskomnadzor dreigt boetes uit te delen aan beide Amerikaanse techbedrijven, meldt het Russische persbureau Interfax. Een Russische rechtbank verbood eerder de anticorruptiestichting van Navalny omdat de stichting extremistisch zou zijn.

Bondgenoten van de gedetineerde Kremlin-criticus hebben nieuws en blogs op de app gepubliceerd, nadat Roskomnadzor onlangs hun websites heeft geblokkeerd. Het regime van president Vladimir Poetin doet er alles aan om de oppositie te dwarsbomen in aanloop naar de parlementsverkiezingen over twee weken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Rusland blokkeert websites over Navalni

Vergiftigd

De 45-jarige Navalny werd eerder dit jaar naar een strafkamp gestuurd nadat hij uit Duitsland was teruggekeerd. Hij werd daar behandeld tegen een vergiftiging. Door deze behandeling schond hij de bepalingen van zijn voorwaardelijke straf. Hij moet een straf van 2,5 jaar uitzitten voor fraude.

Het is ruim een jaar geleden dat de politicus erg ziek werd tijdens een Russische binnenlandse vlucht. In Duitsland werd vastgesteld dat hij was vergiftigd met de in de voormalige Sovjet-Unie ontwikkelde stof novitsjok. Hij herstelde volledig.

De VS en de EU legden in maart strafmaatregelen op aan hooggeplaatste Russen omdat ze Moskou verantwoordelijk stellen voor de vergiftiging. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Sancties tegen Russische techbedrijven vanwege cyberspionage

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van