Terrorist Watchlist

Onderzoeker: 'Terreurlijst VS stond 3 weken openbaar online'

17 augustus 2021 15:01 Aangepast: 17 augustus 2021 15:34
Twee FBI-agenten aan het werk. Beeld © AFP

De terreurlijst van Verenigde Staten met 1,9 miljoen gegevens was zo'n drie weken lang openbaar inzichtelijk zonder dat het ministerie van Binnenlandse Veiligheid dit in de gaten had.

De gegevens waren door meerdere zoekmachines automatisch geïndexeerd en lijken afkomstig van het Terrorist Screening Center, een overkoepelend Amerikaans orgaan rond terreurbestrijding onder leiding van de FBI. De data worden gebruikt door onder meer de Amerikaanse grensbewaking TSA om te zien of terreurverdachten de VS proberen binnen te komen.

De gegevens werden ontdekt door onderzoeker Volodymyr 'Bob' Diachenko, meldt Bleeping Computer. De gegevens waren makkelijk en zonder wachtwoord leesbaar en bevatten informatie zoals volledige namen, staatsburgerschap, geboortedatum, paspoortnummers en vliegverboden. De server met de gegevens werd op 19 juli geïndexeerd door zoekmachines als Censys en ZoomEye.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

T-Mobile onderzoekt vermeend lek met data 100 miljoen Amerikanen

Snel gemeld, nog lang online

Diachenko ontdekte de openbaring van de gegevens dezelfde dag nog, en deed melding bij het Department of Homeland Security. "Zij erkenden het incident en bedankten me voor mijn werk", aldus de onderzoeker. De betreffende server met terreurgegevens werd pas op 9 augustus offline gehaald.

Het lekken van de lijst is volgens Diachenko mede gevaarlijk omdat er naast veroordeelden ook namen van verdachten op voorkomen. "In de verkeerde handen kan deze lijst gebruikt worden om mensen op de lijst te onderdrukken, lastig te vallen of te vervolgen", aldus Diachenko. Het is volgens de onderzoeker niet duidelijk of de gegevens bij ongeautoriseerde partijen terecht zijn gekomen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hackers vielen Gelre Ziekenhuizen wekenlang aan

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van