Ga naar de inhoud
Alibaba en Tencent

China legt techreuzen strengere regels op

Kantoor van de Chinese techreus Alibaba Beeld © Getty

De Chinese autoriteiten hebben een serie voorstellen bekendgemaakt waarmee grote techbedrijven verder moeten worden gereguleerd.

De techbedrijven mogen straks geen nepbeoordelingen meer gebruiken om producten aan te prijzen. Ook komt er bescherming op het gebied van intellectueel eigendom en merkreputatie.

Verder wordt het techbedrijven als Tencent en Alibaba verboden om het technisch onmogelijk te maken voor hun klanten om gebruik te maken van elkaars diensten.

Miljardenboete

Vorige week werd nog bekend dat de Chinese overheid van plan was de komende jaren met regulerende wetgeving te komen op allerlei terreinen. De Chinese techreuzen staan al tijden onder druk omdat ze met strengere regels worden aangepakt door de Chinese toezichthouders. Zo kwam Peking met maatregelen tegen Alibaba en Tencent om hun machtige marktposities aan te pakken. Webwinkel Alibaba kreeg een boete opgelegd van omgerekend zo'n 2,4 miljard euro.

Staatsmedium
Lees ook
Staatsmedium China hekelt games 'die geschiedenis verdraaien'

Taxi-apps, bezorgers en bijlessen

Ook andere Chinese techbedrijven worden door de Chinese overheid intussen hard aangepakt, waaronder taxi-app Didi. Kort nadat het bedrijf een Amerikaanse beursnotering kreeg, werd bekend dat er een cyberveiligheidsonderzoek komt naar de app. Afgelopen maand stelde de waakhond al regels op voor Chinese maaltijdbezorgers zodat de omstandigheden van werknemers verbeteren. Zo moesten bezorgroutes aangepast worden. Ook moesten er redelijke bezorgtijden komen.

Bedrijven die actief zijn op het gebied van naschoolse bijlessen kregen ook klappen. Zij mogen van de Chinese autoriteiten geen winst meer maken. Die markt heeft een geschatte waarde van omgerekend 85 miljard euro.

Bright blok

Bright is verhuisd naar Bright.nl

Nieuwe artikelen van Bright zijn voortaan te vinden op Bright.nl.

Kijk ook onze video's op YouTube.

En luister onze podcast.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl