Datingapps

Tinder wil gebruikers met ID-bewijs verifiëren

17 augustus 2021 09:44 Aangepast: 18 augustus 2021 07:17
Beeld © Getty

Tinder wil gebruikers wereldwijd een functie aanbieden om zichzelf te verifiëren met een identiteitsbewijs. Dat zal in de meeste landen op vrijwillige basis gebeuren.

Tinder hoopt dat gebruikers zichzelf willen verifiëren met een identiteitsbewijs. Met de nieuwe functie wil de datingapp gebruikers 'zich veiliger laten voelen'. De ID-verificatie moet "in de komende kwartalen" wereldwijd beschikbaar worden, maar het zal voorlopig vrijwillig zijn, behalve in landen waar zo'n ID-verificatie wettelijk verplicht is.

Welke documenten gebruikers in de EU zouden kunnen gebruiken voor de verificatie is nog niet duidelijk. De datingapp is nog in overleg met deskundigen. Volgens Tinder moet het uiteindelijk 'een rechtvaardige, inclusieve en privacyvriendelijke manier van ID-verificatie' zijn. 

"ID-verificatie is complex, daarom willen we het eerst testen en daarvan leren, voordat we dit breed uitrollen", zegt Tinder-manager Rory Kozoll. "We willen ze meer vertrouwen geven dat hun matches authentiek zijn en meer controle over met wie ze communiceren. We kijken uit naar een dag waarop zoveel mogelijk mensen worden geverifieerd op Tinder."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Tinder gaat singles waarschuwen of date crimineel verleden heeft

Controleren op zedendelict

Tinder wil met de ID-verificatie waar mogelijk ook controleren of een gebruiker bij overheden bekend staat als een zedendelinquent. Bij gebruikers met een abonnement doet het bedrijf dat overigens al in enkele landen op basis van de creditcardinformatie. 

Tinder test de ID-verificatie al langer in Japan. Daar kunnen gebruikers een foto van hun paspoort, rijbewijs of Health ID toevoegen aan de app. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Tinder rolt functie voor videobellen wereldwijd uit

Crimineel verleden

Amerikaanse Tinder-gebruikers kunnen binnenkort ook een achtergrondcheck van hun matches doen, om te checken of potentiële dates een crimineel verleden hebben. Die functie werkt in samenwerking met de non-profitorganisatie Garbo, dat daten voor vrouwen veiliger wil maken. De dienst zoekt op basis van informatie van verschillende bronnen, over eventuele arrestaties, veroordelingen, huisverboden en geweldsmisdrijven. Garbo zegt daar vaak alleen maar een eerste naam en een telefoonnummer voor nodig te hebben. 

Tinder is de populairste datingapp wereldwijd en is in totaal ruim 450 miljoen keer gedownload. Volgens het bedrijf zijn er sinds 2012 ruim 60 miljard matches tot stand gekomen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Vaccinatiebewijs geen issue bij datingapps, behalve bij Inner Circle

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van