Ga naar de inhoud
Patentstrijd

Sonos wint van Google in zaak over patenten

Speakerfabrikant Sonos heeft een zege behaald op Google in een juridisch gevecht over patenten.

Een rechter van de Amerikaanse International Trade Commission gaf Sonos gelijk in zijn kritiek dat Google vijf patenten van het speakerbedrijf zou hebben geschonden.

De conclusie kan grote gevolgen hebben voor Google. Mogelijk zouden er zelfs bepaalde producten van het bedrijf van de Amerikaanse markt moeten worden geweerd, maar zover is het nog niet. Er wordt pas een echte uitspraak gedaan als beide partijen op de bevindingen hebben gereageerd. Het vonnis komt naar verwachting in december.

Speakers en Pixel-telefoons

Google zou gebruikmaken van door Sonos gepatenteerde technieken zonder daarvoor te willen betalen. Die technieken gebruikt Google volgens de aanklacht niet alleen in zijn slimme speakers, maar ook in bijvoorbeeld de Pixel-telefoons, tablets en laptops.

Getest:
Kijk ook
Getest: de kleinste Sonos-speaker tot nu toe

Samenwerking

Google heeft de technieken in handen gekregen toen Sonos in 2013 muziekdienst Google Play Music met zijn systeem wilde laten samenwerken. De speakermaker gaf toen gedetailleerde schema's aan Google over hoe het systeem werkte. Google maakte toen nog geen slimme speakers.

Sonos en Google zijn al jaren in gesprek over licentiebetalingen, maar daar is niets uitgekomen. Het zoekbedrijf heeft altijd ontkend inbreuk te maken op de patenten van de speakerfabrikant. Google startte vorig jaar op zijn beurt ook een rechtszaak tegen Sonos.

Bright blok

Bright is verhuisd naar Bright.nl

Nieuwe artikelen van Bright zijn voortaan te vinden op Bright.nl.

Kijk ook onze video's op YouTube.

En luister onze podcast.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl