Patentstrijd

Sonos wint van Google in zaak over patenten

13 augustus 2021 23:14 Aangepast: 13 augustus 2021 23:35

Speakerfabrikant Sonos heeft een zege behaald op Google in een juridisch gevecht over patenten.

Een rechter van de Amerikaanse International Trade Commission gaf Sonos gelijk in zijn kritiek dat Google vijf patenten van het speakerbedrijf zou hebben geschonden.

De conclusie kan grote gevolgen hebben voor Google. Mogelijk zouden er zelfs bepaalde producten van het bedrijf van de Amerikaanse markt moeten worden geweerd, maar zover is het nog niet. Er wordt pas een echte uitspraak gedaan als beide partijen op de bevindingen hebben gereageerd. Het vonnis komt naar verwachting in december.

Speakers en Pixel-telefoons

Google zou gebruikmaken van door Sonos gepatenteerde technieken zonder daarvoor te willen betalen. Die technieken gebruikt Google volgens de aanklacht niet alleen in zijn slimme speakers, maar ook in bijvoorbeeld de Pixel-telefoons, tablets en laptops.

Miniatuurvoorbeeld
Kijk ook

Getest: de kleinste Sonos-speaker tot nu toe

Samenwerking

Google heeft de technieken in handen gekregen toen Sonos in 2013 muziekdienst Google Play Music met zijn systeem wilde laten samenwerken. De speakermaker gaf toen gedetailleerde schema's aan Google over hoe het systeem werkte. Google maakte toen nog geen slimme speakers.

Sonos en Google zijn al jaren in gesprek over licentiebetalingen, maar daar is niets uitgekomen. Het zoekbedrijf heeft altijd ontkend inbreuk te maken op de patenten van de speakerfabrikant. Google startte vorig jaar op zijn beurt ook een rechtszaak tegen Sonos.

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van