Tech-overname

Toezichthouder: Facebook moet Giphy mogelijk weer verkopen

12 augustus 2021 12:36
Beeld © Getty

Facebook moet de overgenomen gifjes-dienst Giphy mogelijk alweer verkopen. De Britse mededingingsautoriteit CMA zegt de overname de concurrentie op de online-advertentiemarkt kan schaden.

Facebook nam Giphy in mei 2020 over, naar verluidt voor 400 miljoen dollar. "Door de overname van Giphy zou Facebook gif-animaties op concurrerende platforms kunnen verwijderen of meer gebruikersgegevens kunnen vereisen om toegang te krijgen", zegt de CMA.

Volgens de toezichthouder wordt met de overname ook een potentiële uitdager van Facebook uitgeschakeld. Partijen mogen tot 2 september reageren op de eerste conclusies van het onderzoek. In april werd bekend dat de CMA een diepgaand onderzoek zou gaan doen naar de overname. Facebook liet toen weten geen concessies te doen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Facebook koopt gifjesdienst Giphy, wordt onderdeel Instagram

Gif-animaties

Giphy is een webdienst waar gebruikers gif-animaties voor sociale media en chatapps kunnen maken, delen en gebruiken. De animaties kunnen ook gebruikt worden voor reclames.

De helft van alle animaties die vanuit Giphy worden verstuurd, gingen naar de verschillende sites en apps van Facebook, zei het bedrijf bij de overname. Voor de gebruikers van Giphy bleef de dienst hetzelfde werken. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Britse waakhond onderzoekt of Facebook wel Giphy mag overnemen

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van