Drones

Drone-proef ziekenhuis geslaagd: het bloed blijft goed

11 augustus 2021 15:25 Aangepast: 11 augustus 2021 15:27

Bloedmonsters kunnen net zo goed door de lucht als over de grond worden vervoerd. Voor de kwaliteit van het bloed maakt het geen verschil, concludeert het ziekenhuis Isala.

Het ziekenhuis heeft als proef een drone met bloedmonsters laten vliegen tussen de vestigingen in Zwolle en Meppel. De vliegoperatie werd uitgevoerd door de ANWB, dat hiervoor een ontheffing van de Inspectie Leefomgeving en Transport kreeg.

Isala keek naar allerlei waarden in het bloed van twintig vrijwilligers. De bloedmonsters die werden vervoerd met de drones werden vergeleken met de waarden in bloed dat met een auto naar een bestemming was gebracht. "Uit het onderzoek blijkt dat dronetransport geen effect heeft op de laboratoriumuitslagen", aldus het Isala. "Oftewel, de kwaliteit van het bloed blijft hetzelfde. Dat is goed nieuws voor het droneproject."

Het ziekenhuis wil verder gaan met de drones. In geval van nood kunnen de onbemande toestellen snel bloed van de ene naar de andere locatie brengen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Tests met medische drones tussen Rotterdam en Zeeland

Ook in zwaar weer vliegen

De experimenten in de buurt van Zwolle duren nog drie jaar. De drone-bouwer Avy werkt aan een drone die in alle weersomstandigheden kan vliegen.

Bovendien moet de wet nog worden aangepast om de vluchten mogelijk te maken met een permanente vliegvergunning. Ook moet de start- en landingsplaats op beide locaties van Isala worden verbeterd.

Spoedsituaties

"Vervoer per drone is in spoedsituaties een perfecte oplossing. Ook kan het concentreren van complexere of minder voorkomende bloedonderzoeken op één locatie efficiënter zijn", aldus Isala eerder dit jaar.

Ook in andere landen wordt geëxperimenteerd met het vervoeren van medicijnen en testkits met drones.

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van