Ongekend populair

'TikTok vaker gedownload dan Instagram en Facebook'

11 augustus 2021 00:57 Aangepast: 11 augustus 2021 08:50

De app TikTok is populairder dan ooit – en werd vorig jaar vaker gedownload dan apps als Instagram en Facebook. Een poging van de voormalige Amerikaanse president Donald Trump om de app te verbannen heeft er dus niet voor gezorgd dat TikTok op minder telefoons verscheen.

TikTok werd in coronajaar 2020 wereldwijd het meest gedownload. Tot die conclusie komt onderzoeksbureau App Annie, dat het appgedrag van consumenten bijhoudt. Een jaar eerder was Facebook Messenger de meest populaire app.

Top vijf

Nog altijd wordt de rest van de top vijf meest gedownloade apps gevuld met creaties van Marc Zuckerberg en zijn apps Facebook, WhatsApp, Instagram en Facebook Messenger.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

TikTok krijgt boete van 750.000 euro om schenden privacy Nederlandse kinderen

Vorige maand concludeerde App Annie al dat Amerikanen en Britten nu gemiddeld meer tijd per maand doorbrengen op TikTok dan op YouTube. De opmars van de app zet flink door.

Dreigementen Trump

De voormalige Amerikaanse president Donald Trump probeerde vorig jaar de app TikTok nog te verbannen in de Verenigde Staten. Hij vond het een gevaar voor de nationale veiligheid dat China, waar TikTok ontwikkeld is, alle data van de gebruikers in beheer hield. Toen president Joe Biden begin dit jaar aantrad zette hij de dreigementen van Trump niet door.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Aantal gevaccineerde jongeren nog laag: 'Zet in op Instagram en TikTok'

In Nederland nam de populariteit van TikTok het afgelopen jaar ook snel toe. Onder jongeren wordt de app al vaker gebruikt dan Facebook. Cijfers over de Nederlandse tijdsbesteding meldt App Annie niet.

Geld verdienen

TikTok blijft zoeken naar nieuwe manieren om zijn populaire gebruikers geld te laten verdienen. Zo test de Chinese videoapp sinds vorige maand in meerdere landen de nieuwe functie Shoutouts. Daarbij kunnen gebruikers tegen betaling persoonlijke videoboodschappen van TikTokkers aanvragen. Dat lijkt op diensten als Cameo waarbij bekende personen bijvoorbeeld tegen betaling felicitatievideo's opnemen.

Ook wil TikTok binnenkort influencers laten verdienen door links naar webwinkels te plaatsen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

TikTok gaat meer inzetten op livestreams

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore