Ga naar de inhoud
Nederland

Google ontwikkelt veiligere versie Chrome voor onderwijs

Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

Google ontwikkelt een alternatieve versie van Chrome en het systeem achter Chromebooks die gebruikt kan worden door het Nederlands onderwijs. Op deze manier moet het bedrijf tegemoet komen aan de privacyzorgen van het onderwijs.

Onderwijsorganisaties SIVON en SURF kwamen afgelopen maand tot een overeenkomst met Google over de beste manier om de privacyproblemen binnen de populaire Google onderwijsdiensten op te lossen. De details achter deze afspraken waren nog onbekend, maar privacyonderzoeker Privacy Company legt de veranderingen nu op zijn website uit.

De belangrijkste aanpassing is dat de rol van Google bij het verwerken van de informatie verandert: het mag de data van leerlingen nog slechts op drie manieren gebruiken, namelijk om diensten te onderhouden, bedreigingen aan te pakken en updates te ontwikkelen. 

Hiervoor was Google 'verantwoordelijk' voor de data. Deze taakomschrijving gaf het bedrijf veel ruimte om data te gebruiken voor doeleinden zoals het ontwikkelen van een reclameprofiel van een gebruiker. 

Meer
Lees ook:
Meer scholen werken samen om 'sterk te staan' tegen techreuzen

Google te vaag over data

SIVON en SURF, die verantwoordelijk zijn voor de IT-aanbestedingen van het onderwerp, lieten een data protection impact assessment-onderzoek (DPIA) uitvoeren. Daaruit bleek onder andere dat deze nogal losse positionering een privacyprobleem opleverde. Bovendien strookte het beleid niet met de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG), die iedereen die data gebruikt vraagt om een geldige reden op te voeren voor het gebruik van die data. 

Ministers van onderwijs Ingrid van Engelshoven en Arie Slob waarschuwden in maart dat scholen "onvoldoende grip" hadden op wat Google precies met verzamelde gegevens van leerlingen deed.  Ook de Autoriteit Persoonsgegevens sprak zich uit tegen het gebruik van Google-producten op scholen. SIVON en SURF zijn daarna in gesprek gegaan met het bedrijf over aanpassingen.

Nieuwe versie duurt nog even

Om tegemoet te komen aan die nieuwe afspraken ontwikkelt Google nu dus een zogenoemde verwerkersversie van Chromebooks en de Chrome-browser. Privacy Company noemt dit "een belangrijke toezegging", omdat veel leerlingen Chromebooks gebruiken. Het zal echter tijd kosten totdat deze nieuwe versie klaar is. Tot die tijd moeten scholen zelf maatregelen nemen om Chrome veilig te maken.

Bovendien levert Google geen aangepaste versies van diensten als YouTube, Photos, Maps en Scholar. Deze 'additional services' moeten scholen daarom standaard uitschakelen. Leerlingen kunnen hier alleen gebruik van maken als ze hun eigen accounts hebben.

Ten slotte, schrijft Privacy Company, heeft Google beloofd om 'transparanter' te zijn en meer te vertellen over de persoonsgegevens die het bedrijf verzamelt. De techgigant gaat het gemakkelijker maken voor systeembeheerders op scholen om leerlingen te laten zien wat voor data er over hen verzameld wordt.

YouTube
Lees ook:
YouTube en Google: nieuwe maatregelen voor minderjarigen
Bright blok

Bright is verhuisd naar Bright.nl

Nieuwe artikelen van Bright zijn voortaan te vinden op Bright.nl.

Kijk ook onze video's op YouTube.

En luister onze podcast.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl