Veiligheid

YouTube en Google: nieuwe maatregelen voor minderjarigen

10 augustus 2021 17:33 Aangepast: 10 augustus 2021 17:39

YouTube en Google nemen meerdere maatregelen om kinderen en minderjarigen online beter te beschermen. Zo zijn video's van minderjarigen niet meer standaard publiek zichtbaar.

De nieuwe maatregelen werden dinsdag door YouTube en Google aangekondigd, en worden direct of in de komende weken doorgevoerd. Nieuw is onder meer dat video's die door gebruikers van 13 tot 18 jaar op YouTube worden gezet, standaard niet voor iedereen zichtbaar zijn.

De maatregel moet ervoor zorgen dat eventueel gevoelige video's van minderjarigen niet zomaar openbaar zijn, en dat kinderen en tieners bewuster leren omgaan met wat zij online delen. De instelling kan wel worden gewijzigd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Apple gaat iPhones scannen op beelden van kindermisbruik

Niet meer automatisch afspelen

Het automatisch afspelen van een volgende video op YouTube wordt standaard uitgeschakeld voor minderjarigen. Tot nu toe werd er automatisch een nieuwe video gestart op YouTube zodra de huidige video voorbij was.

Ook worden herinneringen voor bedtijd getoond, en om bij langdurig kijken een pauze te nemen. Die functies komen ook naar de YouTube Kids-app, waarin geen advertenties te zien zijn en alleen maar video's die zijn gecontroleerd op een kindvriendelijke inhoud.

Commerciële inhoud uit YouTUbe Kids

YouTube verscherpt zijn beleid rond zulke kindvriendelijke video's. Het was al niet toegestaan om betaalde product placement in video's voor kinderen te stoppen, maar nu worden ook video's verwijderd van YouTube Kids als die een 'overdreven commerciële inhoud' hebben, die kinderen aanmoedigt om geld uit te geven.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

WhatsApp: geen foto's scannen op beelden kindermisbruik

Maatregelen bij zoeken

Google maakt zijn zoekmachine ook veiliger voor minderjarigen, zegt het bedrijf. Zo wordt de functie SafeSearch voortaan automatisch ingeschakeld voor minderjarigen. Bij die functie worden expliciete beelden uit de resultaten gefilterd. Voor ingelogde gebruikers van onder de 13 jaar met een beheerd Google Family Link-account staat die functie al langer aan.

De komende maanden wordt SafeSearch ook standaard op gedeelde Google Assistent-apparaten, zoals de Google Nest Hub. Zo moet worden voorkomen dat kinderen op zulke apparaten ongepaste zaken kunnen oproepen.

Het bewaren van de locatiegeschiedenis gaat ook op de schop. Standaard wordt de locatie van gebruikers niet bijgehouden: dat moet worden ingeschakeld om meer opties te krijgen in diensten als Google Maps. Maar voor minderjarigen verdwijnt de functie totaal: locatiegeschiedenis staat standaard uit, en kan niet worden ingeschakeld.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

TikTok krijgt boete van 750.000 euro om schenden privacy Nederlandse kinderen

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van