Ga naar de inhoud
Oordoppen (onder 200 euro)

Nothing Ear (1)

Nothing is een nieuw gadgetmerk met een spetterende binnenkomer: oordoppen met goed geluid, prima noise-cancellation en (on)opvallend ontwerp voor een hele scherpe 99 euro.

Alle draadloze oordoppen in onze koopgids Bright Stuff zijn van gevestigde merken. Logisch: zo makkelijk is het niet om een echt goede draadloze oordop te maken – ga er maar eens aan staan. Het nieuwe merk Nothing deed het, opgericht door voormalig OnePlus-oprichter Carl Pei en gesteund met investeringen van GV, iPod-uitvinder Tony Fadell en influencer Casey Neistat. Het resultaat mag er zijn, zowel in ontwerp, functies als prijs.

Het ontwerp is even opvallend als onopvallend. Qua vorm lijken de oordoppen van Nothing erg op de Apple AirPods Pro, met hun witte siliconen dopjes en korte oorsteeltjes. Toch zijn die steeltjes de onderscheidende factor: door transparant plastic zie je het binnenwerk.

Van veraf ogen de steeltjes zwart, van dichtbij zie je de kleine printplaatjes, de batterijen, de magneetjes: erg tof. Ook het laaddoosje is grotendeels transparant. Dat is fraai, maar een potentieel nadeel voor wie zijn 'oorsmerige' dopjes liever snel verbergt. Wel fijn: het doosje is zowel via usb-c als draadloos via Qi op te laden, indrukwekkend voor dit prijspunt.

Het eigenzinnige ontwerp is van de hand van Teenage Engineering, het Zweedse merk dat verantwoordelijk is voor de inmiddels iconische synthesizer OP-1. Teenage Engineering heeft zich ook bemoeid met het geluid, en dat is te horen. De oordopen klinken goed, standaard geschikt voor de meeste genres en anders met de app nog naar smaak aan te passen. De AirPods Pro klinken wat beter, maar niet dubbel zo goed.

Dat geldt ook voor de actieve ruisonderdrukking. Die is beter bij duurdere oordoppen als de AirPods Pro, maar niet enorm veel beter. De oordoppen van Nothing volstaan ruimschoots in de basisfunctie: irritante, constante achtergrondgeluiden wegnemen of flink dempen. In de app kun je de kiezen tussen lichte en zware ruisonderdrukking, waar in de praktijk weinig verschil tussen is. Gelukkig is er ook een transparantiemodus, die geluiden van buitenaf juist doorlaat zodat je kan praten met oordoppen in, of veilig over straat kan.

Het wisselen van die functies kan door op de oordoppen te tikken. De bediening is veelzijdig: drukken en vasthouden, een keer tikken, twee keer tikken en drie keer tikken hebben allemaal andere opties. Die kun je deels personaliseren in de bijbehorende app. Het volume regel je door omhoog of omlaag over het steeltje te vegen: handig, simpel en een voorbeeld voor andere merken om te volgen.

De totale accuduur van de Nothing Ear (1)-oordoppen komt op 24 uur met actieve ruisonderdrukking ingeschakeld, en op 34 uur zonder die optie. Dat is erg netjes, en in lijn met de duurdere concurrentie. De dopjes zelf gaan 4 uur mee met ruisonderdrukking voor ze weer het doosje in moeten, of ruim 5,5 uur met de functie uitgeschakeld.

De Nothing Ear (1) is een prima uitdager. De oordoppen doen bijna alles wat concurrenten als de AirPods Pro ook doen, voor bijna een derde van de prijs. Ze doen het wel iets minder goed, en hebben geen functies als ruimtelijk geluid en naadloos wisselen tussen apparaten. Van het eigenzinnige uiterlijk moet je houden, maar één ding is duidelijk: voor 99 euro zijn dit de meest complete draadloze oordoppen met actieve ruisonderdrukking van dit moment.

De Nothing Ear (1)-oordoppen zijn er in transparant zwart/wit en hebben een introductieprijs van 99 euro. Belsimpel verkoopt ze in Nederland.

Pluspunten:

  • Goed geluid
  • Prima actieve ruisonderdrukking
  • Tof design
  • Flinke accuduur
  • Draadloos oplaadbaar
  • Fijne bediening
  • Scherpe prijs

Minpunten:

  • Transparant doosje heeft nadelen
  • Nergens de beste in

Kijk bij Bright Stuff voor meer producten die wij aanraden.