Epic v Google

Epic Games: 'Google wilde ons kopen om concurrentie af te slaan'

06 augustus 2021 19:53 Aangepast: 06 augustus 2021 19:59

Google heeft er serieus over nagedacht om de concurrentie van Fortnite het hoofd te bieden door Epic Games te kopen, schrijft de gamemaker in pas openbaar gemaakte rechtbankdocumenten.

Epic Games is momenteel verwikkeld in een rechtszaak waarin het de techgigant beticht van machtsmisbruik en monopolievorming. Een aantal passages in de oorspronkelijke aanklacht waren weggelakt door Google, maar Google heeft die gisteravond alsnog vrijgegeven

"Google maakt gebruik van zijn grootte, macht, en geld om andere bedrijven te dwingen tot  concurrentieverstorende overeenkomsten die zijn monopolies verder verankerd", schrijft Epic Games. "Onder andere  heeft Google zijn uit het monopolie verkregen winsten gedeeld met zakenpartners om gezamenlijk concurrenten buiten de deur te houden, heeft interne projecten lopen om de 'besmetting' van app store-alternatieven van bedrijven zoals Epic te bestrijden, en heeft er zelfs over nagedacht om een deel van of heel Epic Games te kopen om deze bedreiging te bestrijden."

Zo wijst de gamemaker erop dat Google speciale deals heeft gesloten met Activision Blizzard voor hun apps in de Play Store.  "Google bood Epic betere voorwaarden aan op andere deals, zoals YouTube sponsorschappen en clouddiensten, zo lang als Fortnite in de Play Store bleef en Epic Games de 30 procent commissie over alle aankopen bleef afdragen", schrijft het bedrijf. "Maar Epic Games heeft geen interesse in deals die alleen ons bevoordelen terwijl Google zich monopolistisch mag blijven gedragen."

Miniatuurvoorbeeld
Deal

'Google zit concurrentie dwars door deal met Facebook'

Epic Games: 'Android is geen open platform'

Het gamebedrijf bestrijdt ook de claim van Google dat Android een open platform is waar mensen gemakkelijk alternatieve appstores of apps kunnen vinden en downloaden. "Topmannen van Google Play hebben toegegeven dat het downloaden van Fortnite buiten de Play Store een 'verschrikkelijke ervaring is', en dat bedrijven als Epic zich zorgen moeten maken dat 'gebruikers niet door al die 15 stappen willen gaan'," schrijft Epic.

Wat voor discussies precies plaatsvonden rond een overname van Epic Games en wanneer, en of Google uberhaupt het bedrijf officieel heeft benaderd, is niet duidelijk. In de aanklacht beroept Epic Games zich alleen op zijn eigen ervaringen. 

Wel wijst het bedrijf op een intern document onder de titel 'Reactie aan Epic', waarin een werknemer van Google zou zeggen dat downloads buiten de Play Store niet alleen "een vervelende ervaring" waren, maar dat die ook het bereik van Epic Games enorm zou inperken. 

Rechtszaak loopt nog

De rechtszaak loopt sinds vorig jaar, toen Epic Games op zowel iOS als Android een eigen betaaloptie introduceerde voor Fortnite. Het bedrijf wilde daarmee de 30 procent commissie die beide winkels op alle interne aankopen vraagt ontduiken. Zowel Google als Apple haalden de app daarop uit hun appwinkels. 

De zaak tegen Apple is inmiddels voor de rechter geweest. Die tegen Google volgt nog. 

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van