Ga naar de inhoud
De dag dat 'WWW' worldwide ging

Allereerste website is vandaag 30 jaar oud (en nog te bezoeken)

Beeld © Cern

Vandaag is het precies 30 jaar geleden dat de eerste website werd aangekondigd door de Britse wetenschapper Tim-Berners Lee. Die allereerste site is nog altijd te bezoeken.

De Britse bedenker van het World Wide Web (WWW), Tim Berners-Lee, publiceerde op 6 augustus 1991 een link naar de eerste website in een online-discussiegroep. De eerste website was die van het Europese onderzoeksinstituut CERN in Genève, waar Berners-Lee werkte.

De natuurkundige bedacht het idee voor het WWW al in 1989. "Je voorstel is vaag maar opwindend'', reageerde zijn baas bij CERN toen. Berners-Lee wilde computers op een nieuwe manier via het internet aan elkaar verbinden, zodat wetenschappelijke informatie makkelijker beschikbaar zou worden. Daarvoor gebruikte Berners-Lee hyperlinks die documenten en informatie aan elkaar koppelden. Internet bestond al sinds eind jaren 60, maar was vooral gericht op het uitwisselen van berichten tussen computers. 

Derde website was Nederlands

Nederlanders speelden ook een rol bij de ontwikkeling van het WWW. De derde website ooit was in februari 1992 die van het Nederlandse wetenschappelijke instituut Nikhef. Onderzoeker Willem van Leeuwen van Nikhef woonde eerder een workshop van Berners-Lee bij. Begin 1992 maakte hij een aantal scripts om Nikhef-informatie via het WWW toegankelijk te maken.

"Pas toen het geïnstalleerd was en ik het zag, begreep ik hoe het werkte", zei Van Leeuwen later. Berners-Lee gebruikte zijn scripts om sceptische CERN-medewerkers te overtuigen van de kwaliteiten van het Web. 

"Dat het zo’n vlucht zou nemen, dat kon niemand destijds voorspellen", zegt Kees Huyser, een collega van Van Leeuwen, tegen RTL Z. Huyser werd de vierde 'webmaster' ter wereld. "Toen Van Leeuwen me vroeg om ook een webserver op te zetten, vond ik dat eerst onzin, omdat er al allerlei andere informatiesystemen waren. Maar ik heb het toch maar gedaan." De eerste tijd kreeg de site geen bezoekers. "Het werd toen nog alleen intern gebruikt, door wetenschappers en secretaresses.” 

1,8 miljard webpagina's

Het duurde daarna nog een paar jaar voordat het WWW echt doorbrak bij consumenten en het niet langer het domein van wetenschappers en computerliefhebbers was. Momenteel telt het WWW ruim 1,8 miljard pagina's.

Broncode
Lees ook
Broncode wereldwijde web verkocht voor 4,6 miljoen euro

Kritiek op techreuzen

Berners-Lee houdt zich nog altijd bezig met de toekomst van het web en uit regelmatig kritiek op de invloed van grote techbedrijven. De 65-jarige wetenschapper werkt momenteel aan het project Solid waarbij gegevens decentraal worden opgeslagen in plaats van op centrale platforms. 

De webpionier kreeg in eigen land de titel 'Sir' voor zijn uitvinding. 

50
Lees ook
50 jaar internet: Grondlegger Kleinrock is teleurgesteld

Broncode WWW verkocht

De originele broncode van het WWW werd onlangs bij een veiling voor 4,6 miljoen euro verkocht als een non-fungible token (NFT), een niet-inwisselbaar kenmerk waarmee het eigenaarschap van digitale objecten wordt gegarandeerd.