Slijm

'Apple promoot oplichtersapps in App Store'

05 augustus 2021 20:19 Aangepast: 05 augustus 2021 20:23
Beeld © Getty

Apple wordt op het moment overspoeld door 'slijm-apps' die exorbitant hoge abonnementsprijzen vragen - na een proefperiode, waarin gebruikers snel vergeten dat ze uberhaupt een abonnement hebben afgesloten.

Appontwikkelaars beklagen zich over deze apps op sociale media. Apple raadde deze apps zelfs aan in de App Store via de previewpagina, schrijft programmeur Simeon Saëns van Two Lives Left.

De apps beweren je door gebruik van ASMR en slijmsimulaties tot rust te kunnen brengen. Klik je door, dan land je op een pagina waar de abonnementsprijs - soms meer dan tien euro per week - in een hoekje verstopt zit.

Miniatuurvoorbeeld
Epic v Apple

Apple verwijdert Fortnite uit App Store na actie van maker Epic Games

'Gratis proefperiode'

Installeer je de app, dan krijg je de vraag of je akkoord bent met een gratis proefperiode van drie dagen. Daarna gaat je abonnement in. Volgens Saëns is de kans echter groot dat je, net zoals bij veel andere abonnementen, snel vergeet dat je uberhaupt een abonnement hebt afgesloten.

En dat is prijzig, want de abonnementen van sommige van deze apps tikken aan tot 571 euro per jaar. Dat terwijl de apps niks of nauwelijks iets aan functionaliteiten hebben.

'Maakt me boos als ontwikkelaar'

"Als ontwikkelaar die niemand expres geld wil aftroggelen, maakt dit me boos", schrijft Saëns. "Dit maakt het moeilijker voor mensen om ons en de App Store te vertrouwen."

Dergelijke scams komen veel voor in de App Store. Dat roept veel woede op: Apple reageert al jaren op kritiek over de hoge commissies op in-app aankopen door te wijzen op hun rol als poortwachter en kwaliteitsverzekeraar.

Apple is op dit moment verwikkeld in een rechtszaak met Fortnite-maker Epic Games over de hoogte van zijn commissies en zijn grip op de App Store.

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van