Elektrische auto's

Biden: helft verkochte auto's op schone energie in 2030

05 augustus 2021 14:19 Aangepast: 05 augustus 2021 14:29
Beeld © Getty

De Amerikaanse president Joe Biden wil dat 40 tot 50 procent van de nieuwe verkochte auto's in 2030 voertuigen zijn die geen uitlaatgassen produceren, zoals elektrische auto's.

Biden krijgt voor zijn plan steun van meerdere grote autofabrikanten, waaronder Ford, GM en Stellantis. Stellantis is het moederbedrijf van veertien automerken, waaronder Fiat en Peugeot.

Het Witte Huis heeft vandaag in een verklaring de ambities uiteengezet. Volgens Biden kan de overgang naar elektrische auto's 'gezinnen geld besparen, de vervuiling verminderen en de lucht schoner maken'. "De VS loopt achter in de race om elektrische voertuigen en batterijen te produceren."

'China wegconcurreren'

Biden wil met het nieuwe plan "China wegconcurreren en de klimaatcrisis aanpakken". Biden voert vandaag overleg over de vraag hoe de VS een leidende rol kunnen spelen bij het maken van auto's die niet bijdragen aan de uitstoot van broeikasgassen. Daarvoor gaan onder meer autofabrikanten en vakbondsleiders uit de auto-industrie naar het Witte Huis.

Biden wil investeringen in een nieuw landelijk netwerk van oplaadpunten voor elektrische voertuigen, in de binnenlandse autoproductie en in de 'volgende generatie schone technologieën'. Ook is hij voorstander van het bieden van subsidies voor consumenten bij de aanschaf van elektrische auto's.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Nieuwe elektrische auto's: de knapste en de flexibelste

Beleid Trump terugdraaien

De president is bezig het milieu- en klimaatbeleid van zijn voorganger Donald Trump terug te draaien. Trump beschouwde het terugdringen van het gebruik van fossiele brandstoffen ondoelmatig en onnodig.

Afgelopen jaar bestond nog geen 2 procent van de autoverkoop in de VS uit elektrische voertuigen. In Europa is dat al zo'n 10 procent. Op donderdag komt Biden naar verwachting ook met nieuwe eisen voor de uitstoot van schadelijke gassen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Volkswagen: snellere overstap naar elektrische auto's

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van