Virtual reality

'VR-bril voor afleiding pijn in steeds meer ziekenhuizen'

05 augustus 2021 04:24 Aangepast: 05 augustus 2021 07:24
Archiefbeeld. Beeld © ANP

De VR-bril doet in steeds meer ziekenhuizen zijn intrede als medisch hulpmiddel. Door te verdwijnen in een virtuele wereld worden patiënten afgeleid van pijn, een vervelende ingreep of angst voor het ziekenhuis. Volgens deskundigen kan de methode pijnstillers aanvullen.

De brillen, waarbinnen levensechte filmpjes worden afgespeeld, worden op steeds meer afdelingen gebruikt, blijkt uit een rondvraag van het AD. De 'virtual reality' wordt onder meer ingezet bij aanprikken voor een nierdialyse, bij hechten of prikken, en bijvoorbeeld tegen zenuwpijn na een chemokuur. 

Bevallingen

De methode wordt al een tijdje gebruikt, maar zou dus aan terrein winnen binnen ziekenhuizen. De techniek kan bijvoorbeeld kinderen kalmeren bij een bezoek aan het ziekenhuis. In het Zuyderland Medisch Centrum in Heerlen wordt de methode zelfs gebruikt bij bevallingen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Handel in verslavende pijnstillers ettert door, ook in Nederland

Volgens de ziekenhuizen waar de VR-brillen gebruikt worden, zijn patiënten te spreken over de behandeling. Zij zeggen meer comfort te voelen, en minder pijn. 

Pijnmedicatie

Volgens anesthesiologen kan pijnmedicatie afnemen met behulp van de brillen. "Het zal niet zo zijn dat de brillen straks bij de apotheek liggen, maar ik heb er echt vertrouwen in dat we straks met minder medicatie kunnen", zegt Michel Terheggen, anesthesioloog in het Arnhemse Rijnstate Ziekenhuis. "Pijnmedicatie kan heel vervelende bijwerkingen hebben."

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore