WhatsApp

WhatsApp rolt functie 'eenmalige weergave' uit naar iedereen

04 augustus 2021 10:15 Aangepast: 04 augustus 2021 16:47
Beeld © EPA

WhatsApp-gebruikers kunnen vanaf nu foto's en video's versturen die maar één keer zijn te bekijken. Nadat de ontvanger ze heeft bekeken, verdwijnen ze uit de chat.

Facebook is vandaag officieel gestart met de uitrol van de Eenmalige weergave-functie van WhatsApp. "We rollen de functie deze week naar iedereen uit", zegt Facebook. De optie komt behalve naar de Android- en iOS-app van WhatsApp, ook beschikbaar in de webversie. De functie geeft gebruikers van de app volgens het bedrijf 'meer controle over hun privacy'. 

Een foto of video die met 'eenmalige weergave' is verstuurd wordt pas getoond als de ontvanger er zelf op klikt en na het openen verdwijnen ze uit het chatgesprek. Daar staat dan een melding dat het bericht is geopend, als diegene leesbewijzen heeft ingeschakeld. 

Binnen 14 dagen

Beelden die met deze functie worden verzonden moeten binnen 14 dagen worden geopend, anders vervallen ze. Doorsturen, opslaan of met een ster markeren van een foto of video met eenmalige weergave is niet mogelijk. De bestanden worden niet opgeslagen in de fotogalerij van de ontvanger. 

Icoontje met een 1

De functie is te gebruiken door bij het toevoegen van een foto of video te tikken op het icoontje voor een '1' in het vak voor het onderschrift. De optie moet elke keer handmatig worden geselecteerd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

WhatsApp test hogere kwaliteit voor gestuurde afbeeldingen

Geen melding van screenshots

Facebook waarschuwt gebruikers dat ook bij versturen van berichten met 'eenmalige weergave' het voor ontvangers mogelijk is om de inhoud op te slaan. De ontvanger kan bijvoorbeeld screenshots of schermopnames maken, of een foto maken van het telefoonscherm met een ander toestel.

WhatsApp heeft geen automatische detectie van screenshots of opnames en geeft de gebruiker daarvan geen melding, zoals sommige andere chatapps wel doen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

WhatsApp laat je later alsnog deelnemen aan videogesprek

Berichten met vervaldatum

WhatsApp had al langer de optie om berichten na zeven dagen automatisch te laten verwijderen. Dat heet 'berichten met vervaldatum'. 

De app test sinds kort ook de mogelijkheid om berichten automatisch al na 24 uur te laten wissen.

Ook is WhatsApp onlangs begonnen met een openbare test van een functie waarbij de chatdienst behalve op de telefoon ook nog op vier andere apparaten is te gebruiken. Die apparaten hoeven niet langer in verbinding te staan met de telefoon.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

WhatsApp test versie die op vijf apparaten tegelijk werkt

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van