CoronaCheck-app

Problemen registratie CoronaCheck-app nog niet opgelost

04 augustus 2021 16:26 Aangepast: 04 augustus 2021 17:08
De Coronacheck-app

Tienduizenden mensen kunnen door verschillende registratieproblemen nog geen QR-code krijgen in de CoronaCheck-app. In totaal is de app nu bijna 7 miljoen keer gedownload, zegt het ministerie.

Met een QR-code in de CoronaCheck-app kunnen mensen toegang krijgen tot evenementen en locaties. Ook kunnen ze met de code, het Digitale Corona Certificaat (DCC), reizen naar andere EU-landen. Een groen vinkje in de app is te krijgen na een volledige vaccinatie, of met een geldige negatieve testuitslag of een herstelbewijs. Dat laatste toont aan dat iemand het afgelopen half jaar met corona is besmet en weer is genezen. 

Maar bij sommige mensen die al volledig zijn gevaccineerd lukt het nog steeds niet om een groen vinkje in de app te krijgen. Dat is het gevolg van meerdere problemen met de registraties van de coronaprikken. Er wordt nog altijd gekeken naar oplossingen. Het ministerie van VWS spreekt van "openstaande issues met geregistreerde data". Het ministerie weet nog niet precies hoeveel mensen in totaal te maken hebben met de registratieproblemen.

Wel zegt het ministerie dat één specifiek probleem rond verkeerde registraties van mensen met een dubbele vaccinatie "in theorie 80.000 personen kan raken".

6,9 miljoen downloads

De Coronacheck-app is inmiddels 6,9 miljoen keer gedownload, zegt het ministerie. In totaal zijn er met de app 12,7 miljoen bewijzen (DCC's) uitgegeven. Hoeveel daarvan vaccinatiebewijzen, herstelbewijzen en testbewijzen zijn, laat het ministerie nog uitzoeken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Groen vinkje CoronaCheck blijft staan na positieve test: 'Wordt naar gekeken'

Misbruik screenshots QR-codes

De CoronaCheck-app krijgt binnenkort ook enkele aanpassingen die het wat minder makkelijk maken om met een screenshot van een QR-code van een ander toegang tot locaties of evenementen te krijgen. Demissionair minister Hugo de Jonge schrijft dat in zijn brief aan de Tweede Kamer. "Om controle op de toegangsbewijzen bij betreden van het evenement te verbeteren zal de QR-code van de CoronaCheck app sneller verversen en wordt het interactieve bewegende element zichtbaarder, hetgeen het gebruik van screenshots tegen moet gaan."

Ook zullen er 'mystery guests' worden ingezet om "te monitoren of coronatoegangsbewijzen wel goed worden gecontroleerd". De Jonge: "Monitoring en signalering moeten het mogelijk maken om gerichter gesprekken te voeren met brancheverenigingen en toezicht te houden en daar indien nodig consequenties aan te verbinden."

De app-update met de aanpassingen aan de QR-code moet volgens een woordvoerder van het ministerie 'voor 14 augustus' verschijnen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Na volledige vaccinatie 2 weken wachten op groen vinkje in CoronaCheck-app

Positief testen na groen vinkje

Het kabinet besluit volgende week ook wat er moet gebeuren als mensen ondanks hun vaccinatie later positief testen op het coronavirus. Wie nu eenmaal een vaccinatiebewijs in de CoronaCheck-app heeft gekregen, behoudt het groene vinkje. Er is namelijk momenteel nog geen geldigheidsduur aan verbonden. 

Daardoor kan iemand die positief is getest op corona toch een evenement bezoeken of op vakantie naar andere EU-landen. "Er wordt gekeken naar hoe we dit kunnen verbeteren. Een besluit wordt bekend bij het persmoment op 13 augustus", liet het ministerie eerder weten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Foute registratie in CoronaCheck-app? 'Wordt nog aan gewerkt'

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van