Ga naar de inhoud
Samsung ingehaald

Xiaomi haalt Samsung in en gaat aan kop op Europese smartphonemarkt

Beeld © Getty

Het Chinese merk Xiaomi is voor het eerst koploper op de Europese smartphonemarkt. Xiaomi passeerde in het tweede kwartaal in Europa de grote Zuid-Koreaanse concurrent Samsung, dat al jaren de marktleider was.

In het tweede kwartaal verkocht het Chinese bedrijf 12,7 miljoen smartphones in Europa, een stijging van 61 procent vergeleken met hetzelfde kwartaal vorig jaar, meldt onderzoeksbureau Strategy Analytics. Voor het eerst gaat Xiaomi daarmee aan de leiding op de Europese smartphonemarkt.

Samsung verkocht afgelopen kwartaal in Europa 12 miljoen telefoons, een daling van 7 procent. Wereldwijd blijft Samsung wel de nummer 1. Xiaomi heeft opvallend goede resultaten geboekt met zijn betaalbare telefoons in landen als Spanje, Italië, Rusland en Oekraïne, verklaart Boris Metodiev, topman bij Strategy Analytics.

Ook goede cijfers iPhone 12

Apple doet ook nog altijd goede zaken met de iPhone 12, stelt het onderzoeksbureau. Apple boekte een stijging van 15,7 procent vergeleken met vorig jaar. Onlangs haalde Xiaomi voor het eerst Apple in op de wereldwijde smartphonemarkt.

Nummer 4 is Oppo met 2,8 miljoen verkochte smartphones in Europa, gevolgd door Realme met 1,9 miljoen stuks.

Xiaomi
Lees ook
Xiaomi passeert Apple en is nu nummer 2 op smartphonemarkt

Neergang Huawei

Xiaomi profiteerde de afgelopen jaren onder andere van de neergang van Huawei's smartphonetak. Door handelssancties van de VS stortte de telefoonverkoop van Huawei buiten China in, doordat het Chinese bedrijf op zijn telefoons geen Google Play Store en de Google-versie van Android mag aanbieden.  

Xiaomi
Lees ook
Xiaomi toont lader die je smartphone in 8 minuten oplaadt
Bright blok

Meer tech bij Bright:

Luister onze podcast

Kijk onze video's

Volg ons op Facebook, Instagram en Twitter