Ga naar de inhoud
Spoofing

Fraudehelpdesk meldt mogelijke fraude met eigen nummer

Oplichters lijken te frauderen met het nummer van de Fraudehelpdesk, meldde de organisatie maandagavond. 

De mogelijke oplichters doen alsof ze bellen met het 06-nummer van de Fraudehelpdesk, via een methode die spoofing heet. De gebelden zien het nummer van de desk op hun telefoon, waardoor het lijkt dat ze door een betrouwbare partij worden gebeld.

Het nummer dat de waarschijnlijke oplichters op het scherm laten zien is van de afdeling Communicatie van de Fraudehelpdesk. "Sinds 18.30 uur vanavond heb ik al zes of zeven mensen gehad die mij 'terugbellen', omdat ze een gemiste oproep van mij hebben", zegt woordvoerder Tanya Wijngaarde. Ze weet uiteraard niet hoeveel mensen wel hebben opgenomen en dus wellicht zijn opgelicht. "Iemand misbruikt het nummer, maar wat er precies is gebeurd, moeten we nog uitzoeken."

Fraudehelpdesk
Lees ook
Fraudehelpdesk moet miljoenen mails verwijderen: 'Heel zuur'

'Niet opnemen, wacht op voicemail'

De Fraudehelpdesk, dat subsidie ontvangt van de overheid, heeft als missie te voorkomen dat Nederlanders slachtoffer worden van fraude. Het advies van de Fraudehelpdesk is om niet op te nemen, maar af te wachten tot het loket een voicemail heeft ingesproken. Daarna kan iemand terugbellen naar het opgegeven nummer, zodat zeker is dat diegene daadwerkelijk de desk aan de lijn krijgt.

Nieuwe
Lees ook
Nieuwe truc cybercriminelen: phishing met gevaarlijke QR-codes in mails en brieven
Bright blok

Bright is verhuisd naar Bright.nl

Nieuwe artikelen van Bright zijn voortaan te vinden op Bright.nl.

Kijk ook onze video's op YouTube.

En luister onze podcast.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl