Videobellen

Videobeldienst Zoom schikt rechtszaak over privacy

01 augustus 2021 23:59 Aangepast: 02 augustus 2021 00:10
Videobellen via Zoom. Beeld © Getty

Videobeldienst Zoom wil een Amerikaanse rechtszaak over privacykwesties schikken voor omgerekend 72 miljoen euro.

Dat meldt Reuters. Zoom werd in maart 2020 aangeklaagd omdat het de privacy van miljoenen gebruikers zou hebben geschonden door gegevens te delen met Facebook, Google en LinkedIn. Ook zeggen de aanklagers dat Zoom misleidende informatie heeft gegeven over hoe de software encryptie gebruikt en Zoom zou te weinig hebben gedaan om te voorkomen dat mensen op videogesprekken konden inbreken, het zogeheten ‘Zoombombing’.

Zoom ontkent de beschuldigingen, maar heeft later wel gezegd maatregelen tegen nemen om de beveiliging van de software te verbeteren. "De privacy en veiligheid van onze gebruikers zijn topprioriteiten", zegt het Amerikaanse bedrijf.

De schikking moet nog worden goedgekeurd door de rechter in Californië. Als de goedkeuring er komt, hebben betalende Zoom-klanten recht op 25 dollar schadevergoeding per gebruiker. Gratis klanten zouden tot 15 dollar kunnen krijgen.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Zoom maakt videobellen leuker met virtuele omgevingen

Grote groei aantal klanten

Zoom kreeg vorig jaar in korte tijd miljoenen nieuwe gebruikers doordat de wereld door de coronapandemie massaal ging videobellen. Dat leverde het bedrijf ook een verzesvoudiging van het aantal betalende klanten op, waaronder ook veel grote bedrijven. In april meldde Zoom bijna een half miljoen klanten met meer dan 10 medewerkers te hebben. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Nederlandse hackers krijgen 200.000 dollar voor ontdekken groot lek in Zoom

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van